Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Приложението foody е една от тези иновации, които имат отражение върху социалното въздействие, защото най-общо казано "спасява" храна. Foody е първото приложение в България, което стартира през 2021 г., с цел да бъде спасена годната и хубава храна от различните хранителни обекти като пекарни, ресторанти, магазини.
Става дума за храна, която все още е годна, но не е продадена в обичайните за това часове и затова именно този вид обекти искат да я предложат с отстъпка в платформата, от където всеки може да я поръча за вкъщи.
“Според ООН, близо една трета от храната, която годишно се произвежда в света, накрая бива под една или друга форма разхитена. Същевременно в ЕС има над 36 милиони души, които нямат достъп до топъл обяд всеки втори ден”, казва Светослава Симеонова от foody. Дори в България, според данни на НСИ, близо 11% от нашето население страда от недохранване и липса на качествена храна всеки ден.
“Със сигурност foody е бизнес с кауза, която е и свързана с опазване на околната среда и незамърсяване, тъй като 1 кг изхвърлена храна се равнява на 2.5 кг въглеродни емисии.
От друга страна, пък даваме шанс на всеки, който иска, да си купи по-достъпно храна. Включително работим и с различни организации. Скоро планираме и с “SOS Детски селища” да започнем по-активно партньорство и така да успеем и тази храна да достига до хората, които са реално в нужда”, допълва тя.
Светослава Симеонова разказа, че много бързо са намерили съмишленици, които да предлагат храната, която произвеждат, в платформата. Самото приложение получава и наградата на Европейската комисия за социално предприятиe през 2023 г. За тази награда българската иновация се преборва в конкуренция с над 560 други компании от цяла Европа.
Чуйте целия разговор на Лили Големинова със Светослава Симеонова в звуковия файл.