Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Първи Фестивал на българското сирене и млечните продукти се провежда във Враца

Снимка: БТА

Официален старт на първото издание на Фестивала на българското сирене и млечните продукти във Враца беше даден в 10 часа. А по-рано на площада пред сградата на администрацията се проведе врачанска закуска с мекички и сирене, предаде БТА.

За посетителите в събота сутрин на площада пред сградата на администрацията ще има подготвена врачанска закуска с мекички и сирене. Демонстрации на приготвяне на бяло саламурено сирене, майсторски клас с шеф Светлана Илиева, състезание за най-вкусна лютика, конкурс за картини от млечни продукти са част от планираните събития. Община Враца съобщава в публикуваната програма, че ще има и базар на български сирена, традиционни сладка, вина и екологични продукти. За първи път администрацията ще награди производителя, събрал най-много гласове от потребителите, които са опитали предлаганите продукти.

Възможности за проектни предложения за земеделски стопани и преработватели ще бъдат представени на научен форум, част от програмата. Презентации за магарешкото мляко и за българските млечни продукти могат да бъдат чути по време на събитието. В рамките на фестивала са предвидени концерти на Румяна Попова, Райна и дует "Пирин".

Събитието се организира от Сдружение "Български традиционни млечни продукти", с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните и Община Враца.

А в Нова Загора се провежда Празникът на самардалата. Той започна с ревю с автентични носии под надслов "Цветовете на България - многообразието в тъканите" на централния площад.

В рамките на  третото му издание ще се проведе и конкурс за най-вкусна самардала - смес, за най-интересно използване на самардала и за най-автентична и най-оригинална рецепта, за визия на ястие и за визия на щанд.

Растението самардала се среща основно в Югоизточна България и освен за подправка се използва и за декорации. Бере се, когато цъфне, а след това се смила и  смесва със сол.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени