Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колективно печене на агнета в пазарджишкото с. Паталеница

Печене на агнета в с. Паталеница.
Снимка: БТА (архив)

Пазарджишкото село Паталеница е единственото в региона, в което на Гергьовден агнетата се пекат колективно. Обичайно на този ден се изпичат над 600 агнета. На 6 май Паталеница се изпълва с хора.

За местните хора това е курбан за здраве и закрила:

"Агнето се освещава в църквата…Задължително".

За агнешкото чеверме се използва специална технология.

Печенето на агнето продължава между 5 и 6 часа, а чевермето трябва постоянно да се върти, посочват специалистите.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна