Тенденцията при основните хранителни стоки на българския пазар в момента е спад в цените – това се отчита от 28 април насам. Но в сравнение с миналата пролет това намаление в цените се забави с 15 дни.
Това коментира пред БНР-Радио София Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Ако има притеснителни сигнали, те са при зеленчуците.
Лошият климат не само обяснява по-бавното падане на цените, но засега е единственият фактор, който влияе негативно.
"Други фактори за бурни процеси няма", отбеляза Иванов.
Повечето храни поевтиняват през последния месец, но цените пак са по-високи в сравнение с миналата година.
Варивата се без промяна, докато при захарта стойността е намаляла с 10% спрямо 2024-та.
Когато и където се появи нужда, българският пазар ще компенсира с внос. За повишаване на конкурентостта и износа на български продукти трябва да разчитаме на окрупняване и по-ефективни производствени и търговски практики – коментира още Иванов. Колкото за въвеждането на еврото в България - няма основания за очакване на поскъпване при хранителните продукти, дори напротив.
Чуйте разговора на Невена Николова и Данаил Конов.