Намираме се в разгара на летния туристически сезон в България, когато Черноморското крайбрежие, но далеч не само, е пълно с туристи от страната и от чужбина. Изключвайки хотелите "ол инклузив", почивката ни е свързана и с това да отделим немалък бюджет за хранене в заведения. А повишаване на цените в ресторантите се усеща. И не само в курортните селища, а и повсеместно. Донякъде това може да се обясни с връщането на ДДС на 20 %, вместо намалената по време на Covid пандемията ставка от 9%, а също и с ръста на цените на хранителните продукти и минималната работна заплата в страната, която от началото на годината е 1077лв.
Доротея е родена в България, но по-голямата част от съзнателния си живот е била в САЩ, затова и комуникацията се осъществява по-лесно на английски език:
"Трудно е да изразя мнение, защото не съм сред тези, които ще се справят с последствията от приемането на еврото, но го подкрепям. Мисля, че Европейският съюз повиши качеството на живота на хората, и проявява загриженост във връзка с покъпването на цените и потенциалното понижаване на качеството на живота", оптимист е 22-годишната Доротея.
И още едно външно наблюдение върху цените в България – 39-годишният Девин е от Австралия, работи като заварчик и сега е на тридневно пътуване в страната ни със своята приятелка. Сравнявайки с цените на ресторантите в родината си, намира тези у нас дори за много ниски.
"От икономическа гледна точка, мисля че е много евтино. Говорейки за излизане навън, то цените на питиетата са поне наполовина по-ниски, цените на цигарите са най-много 1/5 от цента в Австралия или още по-добре. Хранителните продукти са също поне наполовина по-евтини от тези в Австралия. Не съм сигурен за отношението между цени и заплати, но като австралиец, изкарващ средна заплата, смятам, че тук е много по-евтино."
Ресторантьорският бизнес в България няма проблем с приемането на еврото от началото на 2026 година, или с обявяването на цените в две валути, каквото задължение е в сила от 8 август т.г. Има обаче друг проблем – с пренастройването на касовите апарати, казва председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Радио България.
"Не става дума, че бизнесът не е готов. Защото това зависи единствено от лицензираните фирми (за доставки и т.н.), с които работи бизнесът, както и от фирмите за касови апарати. Това не е нещо, което ние като бизнес можем да направим. Това, което зависеше от нас, го направихме", подчерта Алибегов.
Покачване на цените и неадекватни действия от страна на държавата констатира собственикът на малък ресторант в столичния квартал "Младост". Самият той подкрепя въвеждането на единната европейска валута, но не пести критиките си:
"Държавата, за съжаление, нищо не решава, а само регламентира кога да се обявяват цени в лева и в евро. И според мен държавата в повечето случаи налучква – казва бизнесменът Николай Карадимов и дава например с обявяването на стоки и услуги в двете валути още от август месец. – Би трябвало, ако може, да дадат гратисен период за всички тези нежизненоважни услуги, поне до 1 януари."
Гратисният период за пренастройване на касовите апарати в страната е до 8 октомври т.г., след което контролните органи ще налагат санкции когато стойността на стоките и услугите не е обявена и в двете валути – лев и евро. А ние като потребители следва да се научим по-бързо да делим на 1.95583.