"Всички са био, нямаме право в стопанството да имаме и био, и не био."
"Някога си правихме оцет от ябълки за вкъщи, опитваме се да избягваме химиите от магазините. После – тези ябълки са пръскани и не е добре. Пробвахме с оцет. Първата проба беше не много успешна, защото сложихме цяла ядка и отиде 8 месеца, докато ферментира. Технологията е елементарна, както за всички натурални оцети – орехова ядка, вода, захар и оцетна гъба. Първо го направихме само за нас, после се оказа, че има търсене", разказва той пред БНР.
Орехът е един от най-ценните продукти на земята. Той помага на имунната система, на мозъка, йодът - наа щитовидната жлеза, за гърло. Тръгвам от добър продукт, изтъква биопроизводителят.
"Маджунът от диня е страшно трудоемко нещо – за да бъде истински, трябва да бъде без захар. Не е никаква философия – някога нашите баби са го правили. От 400 кг дини излизат 10 килограма маджун, отиват поне 2 кубика дърва и 2 дни. Който го е опитал, винаги повтаря", обяснява той.
Ако изискванията към малките производители се облекчат, повече млади хора ще излязат от сивия сектор, смята Денев. По думите му, на фона на все още свития пазар на биопродукция у нас, изискванията са като за мандра.
Почти всяка седмица Рашко Денев излиза на фермерски пазар във Варна. Младите хора могат да си позволят финансово да купуват повече биопродукти, отчита той.
Повече по темата чуйте в звуковия файл.