Разговор с доц. д-р Антоанета Гатева и Елица Виденова
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Четвъртото издание на Форум за женско здраве "Шифърът на дълголетието" събира водещи лекари, нутриционисти, генетици, психолози и специалисти по превантивна медицина на 15-ти ноември в Интер експо център.
Темата тази година ще бъде посветена на едни от най-важните аспекти на съвременното здраве – здравословното хранене и поддържането на добра физическа форма.Съвременната жена заслужава качествена медицинска грижа, достъп до информация и лично отношение - това е философията, която изповядват организаторите на “Форум за женско здраве”.
“Всички в екипа сме жени, смея да твърдя - високо информирани, но почти не могат да се намерят две жени в екипа, които да са на едно мнение и еднакво информирани по една и съща тема. Осъзнахме, че щом при нас е така, вероятно и при много други жени е по същия начин - информацията е много и разнородна, в много от случаите от непотвърдени източници”, казва Елица Виденова, връзки с обществеността на форума.
В същото време, според нея, през последните години жените са започнали да обръщат повече внимание на себе си и да се вслушват в телата си. С всяка година нивото на форума се вдига и според Елица Виденова, форумът вече не е само от лекции, а има и много дискусии. Форумът се провежда в две зали, като в едната фокусът е само върху медиците, които говорят строго професионално, а в другата зала са по-алтернативните подходи.
“Храненето е изключително важно за поддържането на здравето на целия организъм, не само от хормонална гледна точка, но и сърдечно-съдовото здраве, мозъчната дейност, на репродуктивното здраве. Смятам, че не е толкова сложно и скъпо да се храним с добра храна - просто трябва да подбираме това, което слагаме в чинията си.
Не е важно да е био, скъпо, от конкретен магазин, въпросът е да няма твърде много преработени храни, храната да си я приготвяме сами и все пак да подбираме откъде си купуваме плодове, зеленчуци и месо.
Основните тенденции са свързани с това да се намали до минимум високо преработената храна, т.е. пакетираната храна, оцветители, добавки и консерванти. Ако човек се замисли и си постави за цел, това всъщност не е толкова скъпо“, допълва доц. д-р Антоанета Гатева от екипа на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска".Според доц. Гатева, по отношение на диагностиката и лечението в ендокринологията сме на световно ниво.
“Няма нещо, което да не се предлага в България нито като диагностика, нито като лечение. Лабораториите,с които работим се стараят да са максимално адекватни на това, което се разработва в чужбина, на медикаментите, с които разполагаме са медикаментите, които се използват и в Америка, и в Западна Европа.
Разбира се, тези терапии идват с една идея закъснение при нас по чисто административно - регулаторни причини, но в момента разполагаме с най-модерното лечение на диабета и затлъстяването.
Друг е въпросът, че това е много скъпо за голяма част от пациентите и това е нещото, което ограничава по-широката употреба. И част от диагностиката, и част от лечението пациентите трябва да го плащат сами, което е понякога е малко скъпо, но пък е реално налично в България и можем да го изписваме.
Последният медикамент за лечение на затлъстяването от юни месец е вече по българските аптеки”, допълва доц. Гатева, която в тазгодишния форум ще се включи с лекция за поликистозните яйчници и връзката с инсулиновата резистентност.
Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.