Слушайте!

Над 200 събития в България за Европейските дни на наследството

С над 200 събития в цялата страна през септември България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството. Тази година темата е „Живо наследство“, или традиционните знания, умения и обичаи, предавани от поколение на поколение...

публикувано на 21.08.23 в 05:30

Старо Железаре стана първото село в света с музей на уличното изкуство

Преди дни, в малкото средногорско селце Старо Железаре отвори врати първият селски Музей на уличното изкуство в света. Експозицията включва цветни пана с оригинални снимки, направени по време на фестивалите Street Art в Старо Железаре от 2013..

публикувано на 17.08.23 в 12:35

Оригинални графики на френски импресионисти ще покажат в Димитровград

Графики на френски импресионисти ще бъдат показани за пръв път в България в Димитровград. В местната галерия "Петко Чурчулиев" от 25 август ще бъдат изложени оригинални рисунки на Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Пиер Огюст Реноар, Едуар Мане, Алфред..

публикувано на 14.08.23 в 17:30
Група, представяща танца катхак. Снимката е предоставена от организаторите

Музика, звънци и изящество от Изтока – започват Дни на индийската култура в България

Индийската култура гостува на България от 15 до 24 август. Публиката на пет български града – Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, ще се докосне до богатството и колорита на индийския класически танц, съхранил вековните традиции на храмовата..

публикувано на 14.08.23 в 11:08

Международни артисти ще рисуват графити в София

Художници от 6 страни ще рисуват два мащабни стенописа в София. Артисти от Австрия, Англия, Бразилия, България, Испания и Колумбия насочват общественото внимание към екопоследствията от климатичните промени и човешките дейности, казват организаторите от..

публикувано на 13.08.23 в 16:08

Филм с българско участие беше отличен на фестивала в Локарно

Димитра Влагопулу бе отличена на кинофестивала в Локарно за най-добро актьорско изпълнение във филма “Животното”. Лентата на гръцката режисьорка София Екзарху е копродукция на Гърция, Австрия, Румъния, Кипър и България и беше сред 17-те филма, които..

публикувано на 13.08.23 в 10:39

Елит и новаторство в графиката от цял свят събира Международното биенале във Варна

Варна е домакин на най-голямото графично биенале на Балканите. Тази година в него се представят художници от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили,..

публикувано на 12.08.23 в 09:15
Графити

Два стенописа в столицата ще насочват вниманието върху опасните промени в климата

Художници от шест държави ще изработят два мащабни стенописа в София, за да привлекат вниманието върху климатичните промени, електронните отпадъци и сериозните социално-икономически ефекти от тях, съобщиха от фондация “Визионери“. Артистите пристигат от..

публикувано на 11.08.23 в 14:17

Носителят на „Букър“ Георги Господинов гостува на фестивала "С книга на плажа" в Бургас

Писателят Георги Господинов, носител на най-престижната литературна награда "Букър" за 2023 г. гостува на Летния книжен фестивал "С книга на плажа", който се провежда от 9 до 13 август в Бургас. Срещата с четящата публика край морето е в петък – 11..

публикувано на 11.08.23 в 07:15

"Зелени библиотеки" в София стимулират четенето на книги

Една от емблематичните инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“ за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики, се провежда за девети път в парковете на София. За..

публикувано на 06.08.23 в 10:52