Слушайте!

Анджела Родел с отличие за популяризиране на българската култура

Родената в Минеаполис, щата Минесота, САЩ, преводачка Анджела Родел беше удостоена от министъра на културата Кръстю Кръстев с отличието „Принос в развитие на културата“. Престижната награда беше връчена за приноса на Анджела Родел за популяризирането на..

публикувано на 03.08.23 в 15:55
Снимка: Facebook / City Art Gallery - Plovdiv

Художници от Румъния и България се срещат в Пловдив

"Градска митология" - така се нарича изложбата на млади автори от Пловдив и румънския град Тимишоара, която се представя в Градската художествена галерия в Пловдив. Тя е резултат от резидентната програма "Свързаност Пловдив – Тимишоара" на сдружение..

публикувано на 03.08.23 в 15:50

SPICE Music Festival в Бургас

Петото издание на SPICE Music Festival ще се проведе на 4 и 5 август на Морска гара Бургас. Ден по-рано - на 3 август, от 17 часа, в центъра на града ще има Warm up party.  Подгряващото парти е безплатно, на любимото за бургазлии място – пространството до..

публикувано на 03.08.23 в 06:10
Картина на Иван Михов

Изложба събира в София творби на наши художници от САЩ

В 18:00 часа в галерия "Мисията" в София се открива изложбата „Here And There: между два бряга“, събираща творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал в САЩ. Експозицията ще бъде на разположение на..

публикувано на 02.08.23 в 09:05

Фотоизложба събира спомените за потопени села в България

Много снимки, включително и направени от птичи поглед, на обезлюдени села, послужили като терен за строежа на някой от язовирите в България, представя изложбата "Потопеното наследство". Тя е подготвена от учени-етнолози, открива се на 1 август и..

публикувано на 31.07.23 в 17:20

Край Дуранкулак изобразиха лендарт, посветен на любовта

Огромна лендарт рисунка се появи на брега на Дурнакулак. Автор на чудната картина е Вивия Ники, съобщ БТА. Творбата е посветена на любовта и опазването на природната среда. Тя е най-голямата лендарт картина правена досега в България с мащаб 510 кв. м...

публикувано на 30.07.23 в 13:32
Снимка: Facebook / Къща музей Яворов Чирпан

Нов живот за ценни експонати в къщата музей на Яворов в Чирпан

По проекта "Реставрация на движими културни ценности от основния фонд на къща музей " Пейо К. Яворов "", бяха освежени ценни експонати, съхранявани в къщата на поета в Чирпан. Сред тях са екземпляр от книгите "Подир сенките на облаците" с автограф на..

публикувано на 30.07.23 в 13:05

„Дни на куклите“ в Морската градина на Бургас

Юбилейното десето издание на международния фестивал „Дни на куклите“ се открива днес в Морската градина в Бургас. Зрителите ще могат да се насладят на постановките “Магьосникът от Оз” и “Златната гъска” на държавния куклен театър в града, който заедно..

публикувано на 30.07.23 в 07:00

В посолството ни в Лондон представиха сцени от пиеса, посветена на цар Борис III

В посолството на България в Лондон представиха части от театралната постановка "The Brief Life & Mysterious Death of Boris III, King of Bulgaria", посветена на цар Борис III. Пиесата е поставена от английската театрална трупа "Out of the Forest",..

публикувано на 28.07.23 в 17:23
Снимки: Facebook/ Portokal

Филмът „Януари“ в програмата на „Дългата берлинска нощ на филмовите фестивали“

Филмът „Януари“ на режисьора Андрей Паунов ще бъде прожектиран тази вечер в Берлин по време на „Дългата берлинска нощ на филмовите фестивали“, съобщиха от Българския културен институт в града. Той е вдъхновен от едноименната пиеса на големия български..

публикувано на 28.07.23 в 11:14