Слушайте!

Изложба за враговете и приятелите на България във Военноморския музей във Варна

На сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и трите държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава (1878-1946) – Турция, Русия и Германия – е посветена изложба, подготвена от Националния..

публикувано на 12.11.23 в 09:10

Свети Мина помага за издигането на храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен"

Българската православна църква отбелязва празника на Св. великомъченик Мина, един от най-обичаните светци в страната ни. Известен е сред народа ни като бърз застъпник на страдащите, болните, сираците и покровител на семействата. В много домове ще..

публикувано на 11.11.23 в 05:10
Димитър Кенаров

За своята носталгия по удобствата на комунизма разказват героите на Димитър Кенаров

"При Тодор Живков се живееше по-добре – казва ми възрастен мъж (от ромски произход), когото заговарям наулицата; мнозина споделят неговата носталгия понякогашния комунистически диктатор. Тогава нямахме права, но имахме работа. Сега имаме права,ама със..

публикувано на 10.11.23 в 14:20
Подписването на Ньойския мирен договор, 1919 г.

8 ноември напомня болката от миналото за българите в Сърбия

Във времена на военни конфликти, разделени семейства, разрушени домове и неясно бъдеще днес отново се връщаме назад в миналото, за да помним. Точно преди 104 години, след края на Първата световна война, по силата на Ньойския мирен договор от 1919 г.,..

публикувано на 08.11.23 в 06:10

Св. Архангел Михаил – покровител на воините на справедливостта

Един от най-тачените есенни неподвижни християнски празници е Архангеловден, посветен на свети Архангел Михаил и архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. В православната традиция отбелязваме техния ден на 8 ноември,..

публикувано на 08.11.23 в 04:35

Нужни са дарения за изграждането на български православен храм в Лондон

Български православен храм "Свети Йоан Рилски" ще бъде издигнат в Лондон на мястото на досегашния параклис на територията на българското посолство в британската столица. На специално организирано в посолството ни събитие, което събра много наши..

публикувано на 07.11.23 в 13:35
Цариброд

Преди 103 години България обявява национален траур за Западните покрайнини

На 6 ноември 1920 г. сръбските войски навлизат в Западните покрайнини в районите на Царибродско, Босилеградско и Струмишко. Окупираната площ е от 1555 кв. км с население от 65 000 души. Окупацията се извършва въз основа на постановленията на Ньойския..

публикувано на 06.11.23 в 09:09
Музеят на мозайките в Девня

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са..

публикувано на 05.11.23 в 10:05

Архангелова задушница е!

В съботата преди Архангеловден (8 ноември), отбелязваме третата, последна за годината Задушница, в която почитаме паметта на починалите наши близки и сродници. Тя е посветена и на загиналите воини, затова в някои краища на България я наричат още "мъжка..

публикувано на 04.11.23 в 06:05

Нос Чиракман край Каварна продължава да буди интереса на археолозите

На 3 километра южно от Каварна се намира внушително природно възвишение, известно като нос Чиракман. Вече осми сезон археолозите проучват природната забележителност, превърнала се в символ на каварненското крайбрежие. Работата им сега е съсредоточена..

публикувано на 28.10.23 в 09:10