Слушайте!

Патриаршеската катедрала в Букурещ

Румънци и българи честват Св. Димитър Басарбовски и Св. Теофано Басараб

Русенският митрополит Наум и протойерей Кирил Синев, свещеникът на българите в Румъния, са в Букурещ, за да почетат на 27 октомври паметта на духовния покровител на града - Св. Димитър Басарбовски. Те ще се включат в празничната литургия за честването в..

публикувано на 27.10.23 в 10:19

На Димитровден в пиринското село Тешово

Православните християни отправят днес взор към образа на Св. Димитър Мироточиви с вяра в неговото небесно застъпничество. На 26 октомври църквата почита родения в Солун великомъченик. Името на св. Димитър е свързано с историята на българския..

публикувано на 26.10.23 в 05:35

Прославяме мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски

Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски - последен предстоятел на българската църква преди падането на страната ни под османско владичество през XIV век, са изложени за поклонение в Бачковския манастир. Поводът е решението на Светия синод да впише в..

публикувано на 22.10.23 в 10:31
Оцелелите герои от Парашутната дружина на парад в София през 1945 г. след завръщането от фронта.

Почетоха паметта на загиналите български военни на Стражин и Страцин

Край Страцин в източния дял на Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин..

публикувано на 21.10.23 в 12:35

Почитаме небесния покровител на България Свети Иван Рилски

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Иван (Йоан) Рилски Чудотворец (876-946 г.). Иван Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на..

публикувано на 19.10.23 в 05:25

Почитаме Злата Мъгленска – покровителка на българите по света

На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица Злата Мъгленска. Тя живяла по време на Османското владичество през втората половина на XVIII век и пожертвала себе си заради вярата в Христос. Злата Мъгленска се..

публикувано на 18.10.23 в 05:30

Петковден е - почитаме една от най-обичаните светици в православния свят

На 14 октомври Православната ни църква почитаСвета Параскева, наричана още Света Петка Търновска. В гръцкия език името Параскева, означава петък - денят на кръстната смърт на Спасителя.  Иконата на Света Петка изобразява млада хубава жена в..

публикувано на 14.10.23 в 05:15

Френски грош озадачи археолози при разкопките на средновековния град Русокастро

Нова ценна находка излезе наяве по време на разкопките на средновековния български град Русокастро. При проучването на монументалната му крепостна стена археолозите попаднаха на сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Малка част от..

публикувано на 08.10.23 в 11:15

Скитски скиптър на 2500 години откриха в Солницата край Провадия

В последните за сезона дни от археологическите разкопки на праисторическия комплекс "Провадия – Солницата", учените попаднаха на уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от V век пр.Хр., съобщи БТА. Скиптърът е дълъг 39 сантиметра,..

публикувано на 07.10.23 в 12:05
Руската църква Св. Николай

Московската патриаршия ще изпрати нови емисари в руското подворие в София

Скоро Московската патриаршия ще назначи нов настоятел на руската църква в София на мястото на експулсирания от страната архимандрит Васиян. Това гласи отговорът на писмото, което българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до руския..

публикувано на 05.10.23 в 08:58