Слушайте!

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Православната ни църква днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и добродетелите, които те олицетворяват. Според преданието София, чието име означава мъдрост, и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов били наклеветени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00

Край средновековния град Русокастро откриха монументална крепостна стена

Откритата през този археологически сезон монументална крепостна стена е дълга 70 метра и широка от 1,8 до 3 метра, информират от Регионалния исторически музей в Бургас. Стената край средновековния град Русокастро е запазена на височина до 2,5 метра...

публикувано на 16.09.23 в 10:44
Иван Параскевов със семейството си

Откриват паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

В Ямбол днес ще бъде открит първият бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник.  Родолюбецът, който е роден около 1817 г. в Ямбол, а после се мести в Браила, е особено активен..

публикувано на 13.09.23 в 07:25
Исторически музей гр. Белово

Откриха писмо в бутилка от преди век и половина

Строителите на високоскоростната жп линия между гарите Септември и Костенец откриха паметно писмо, запечатано за поколенията в бутилка. Посланието е от създателите на стария жп мост над р. Марица при Белово. Написано е на италиански и е украсено с..

публикувано на 12.09.23 в 10:32

Нови факти за произхода на българите излизат в книга

Книга, посветена на произхода на българите, разкрива нови факти от древната ни история. Неин автор е историкът Тодор Чобанов, който подробно разглежда въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и..

публикувано на 09.09.23 в 11:35

Античната история на Сердика оживява в сърцето на София

За трета поредна година, в столицата се провежда античният фестивал "Сердика е моят Рим", организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE". През почивните дни, 9-и и 10-и септември, в археологическия парк "Западна порта..

публикувано на 09.09.23 в 08:25

Почитаме Рождество на Пресвета Богородица 

На днешния ден православната ни църква отбелязва празника Рождество на Пресвета Богородица, известен в народната традиция като Малка Богородица. Църковното предание разказва, че Бог чул молитвите на възрастните родители на Христовата майка и ги дарил с..

публикувано на 08.09.23 в 09:26

Жените и символите на Съединението

Две жени са неразривно свързани в съзнанието на българите с една от най-важните дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 г. И докато в другите освободителни борби дамите сякаш остават на..

публикувано на 06.09.23 в 10:10

Гаврил Кръстевич осигурява мирното Съединение на България

В деня на Съединението , когато в цяла България се честват 138 години от обединяването на част от разпокъсаните след Освобождението (1878 г.) български територии, разговаряме с университетския преподавател проф. Вера Бонева за големия български..

публикувано на 06.09.23 в 04:10

Православни богослужения на български език в Кьолн

Православната ни църква в германския град Кьолн поставя началото на неделни богослужения на български език, два пъти мечно . На Фейсбук страницата на Българската църковна общност в Кьолн и Бон се съобщава, че първата литургия ще бъде отслужена на 10..

публикувано на 04.09.23 в 16:25