Слушайте!

Документална изложба за Съединението от 1885 г. тръгва на обиколка в страната

"Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, е изложба, която Регионалният исторически музей – Пловдив прави достояние на публиката в други градове на страната. Ямбол е първата спирка на..

публикувано на 03.09.23 в 11:45

Освещават новия параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница

Новият параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница днес ще бъде осветен, съобщи Симеон Чеков, който е един от инициаторите за построяването му. Изграждането на параклиса започва през 2020 г. с даренията на много хора и труда на..

публикувано на 03.09.23 в 05:30

Храм на нимфите проучват на Перперикон

България е сред най-богатите на археологически паметници държави в Европа, а мащабният археологически комплекс Перперикон в Източните Родопи не спира да изненадва своите изследователи. Последните новини са свързани с детайли за разкрит там древен..

публикувано на 28.08.23 в 12:55

Музей на тютюна в Ардино разказва за традиционния поминък в Източните Родопи

Казват, че най-хубавият тютюн в България се е произвеждал в Източните Родопи, точно в района на гр. Ардино. Тютюнът бил от най-ароматния ориенталски сорт и се използвал основно за износ към чужбина. Бил търсен от големите производители на цигари по..

обновено на 26.08.23 в 18:19
Паметникът на свободата на връх Шипка

Национално честване на 146 години от Шипченската епопея

С различни инициативи България отбелязва 146 години от Шипченската епопея. Една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. е за Шипченския проход. Боевете, водени през август 1877 г. между..

публикувано на 19.08.23 в 04:55

Изложба в Бургас ни потапя в тайните на Древен Египет

Град Бургас посреща изложба, посветена на Древен Египет, информират от Община Бургас. Изложбата може да бъде ивдяна в Конгресен център Бургас от 18 август до 19 септември. На тържественото откриване ще присъстват посланикът на Египет Халид Ибрахим Емара и..

публикувано на 18.08.23 в 07:15

Митрополитската черква „Успение Богородично“ в Самоков съхранява духовната памет на поколения българи

Най-обичаният и почитан летен християнски празник несъмнено е Успение Богородично. Посветен е на Възнесението на Пресвета Богородица в Небесното царство и се чества както от православни, така и от католици и други християнски деноминации на 15 август..

публикувано на 15.08.23 в 04:30
Икона на Пресвета Богородица с Младенеца

В Долни Раковец излагат за поклонение икона на Пресвета Богородица с Младенеца

Иконата на Пресвета Богородица с Младенеца – единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец” в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение в храма от днес до 15 август, съобщиха от църковното настоятелство. За..

публикувано на 12.08.23 в 11:25

Отбелязваме Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - Иисус Христос се..

публикувано на 06.08.23 в 09:05

Археолози разбулват тайните на римската крепост Кастра Мартис

След близо половин век прекъсване, през този археологически сезон са възстановени археологическите проучвания на римската крепост Кастра Мартис в центъра на северозападния граничен град Кула. Това е третият по големина и по значение римски..

публикувано на 05.08.23 в 11:15