Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортна панорама

Мария Гроздева бе обявена за №1 в стрелбата в България за 2009 г.
Снимка: БГНЕС
Димитър Бербатов вече е голмайстор №1 в историята на националния отбор на България по футбол, след двата си гола срещу Малта. Така той събра в актива си 48 точни попадения за националния отбор на България и изпревари досегашния рекордьор Христо Бонев, вкарал 47 гола за българския представителен тим. В контролата срещу тима на средиземноморската островна държава, който бе последен официален мач за годината за българските национали, те спечелиха убедителна победа с 4:1. Успехът обаче дойде след посредствена игра през по-голямата част от мача и три гола в последните 15 минути. Освен Бербатов на два пъти, точни за отбора на България бяха още Валери Божинов и Благой Георгиев.

Отборът на „Литекс” оглави еднолично класирането в "А" футболната ни група, след като победи с 5:0 „Локомотив” (Пловдив) в последната среща от 13-ия кръг на първенството и събра в актива си 31 точки. Втори с две точки по-малко остана тимът на ЦСКА след равенство в столичното дерби срещу „Локомотив” - 2:2. Трети с 26 точки е „Черноморец” (Бургас), независимо от загубата си като госта на „Славия” в София с 2:3. Четвъртото и петото място с еднакъв актив от точки – 22, заемат столичните „железничари” и „Левски”, спечелил убедително у дома с 3:0 срещу „Черно море” (Варна).

Българската федерация по спортна стрелба обяви Мария Гроздева за най-добра в този спорт в България през 2009 година. Мария Гроздева заслужи признанието с двата златни медала, завоювани на европейските първенства с пневматично и малокалибрено оръжие. Подгласнички на двукратната олимпийска шампионка станаха Виктория Иванчева и Янина Станчева, носителки на бронзови отличия от европейски първенства през тази година. За най-добър отбор бе обявен Националният юношески тим на България в състав: Соломон Борисов, Ангел Чонин и Стоян Пушков, носител на бронзов медал от европейско първенство в дисциплината 25 метра пистолет.

Мъжкият волейболен отбор на ЦСКА спечели купата „Атаро Клима”. В спор за първото място софийският тим се наложи над „Арда” (Кърджали) с 3:1 гейма, в отделните части - 21:25, 25:20, 25:17, 25:22 точки. Двата тима имаха по 5 победи и една загуба преди началото на срещата, но по-опитния тим на ЦСКА демонстрира силен характер и в крайна сметка спечели трофея. Резултатите от турнира се зачитат и за класирането в Суперлигата на България. Където също така води ЦСКА с 30 точки, следван от „Арда” (Кърджали) с 26 точки.

Калоян Махлянов-Котоошу записа седма победа на големия турнир по сумо във Фукуока. В осмия кръг българинът, който е с ранг одзеки, се наложи над маегашира Токитенку. След тази среща Махлянов продължава да е на трета позиция във временното класиране, със седем победи и една загуба. Пред него без нито една загуба са само двамата сумисти с най-висок ранг – „йокодзуна”, Хакухо и Асашорю.
По публикацията работи: Вилхелм Балтаджиян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24