Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е най-активният посредник между Европа и Изтока в енергийните проекти

„България е най-активният посредник между Европа и Изтока – не само Русия, но и Кавказ и Средна Азия, където са основните източници на нефт и газ – подчертава проф. Нина Дюлгерова.
Снимка: Таня Харизанова
България се намира в центъра на голямото геополитическо противоборство между Русия, от една страна, и САЩ и ЕС – от друга, като в тази сложна ситуация се опитва да защити собствените си интереси. Така енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова характеризира участието на страната ни в големите енергийни проекти. Въпреки горещото лято, преговорите не спират.
И трите руско-европейски проекта с българско участие ще бъдат реализирани, смята експертът Нина Дюлгерова. Въпреки това, енергийната зависимост на София от Москва ще остане, защото страната ни внася около 75 процента от своите първични енергийни източници като нефт, газ, ядрено гориво, въглища от Русия. Все пак е заложен процес за преодоляване на тази зависимост, ориентиран към изграждане на двупосочни трансгранични връзки за доставка на газ от Гърция, Турция и Румъния, които ще диверсифицират доставките за България. От друга страна се разчита на трите собствени газови находища близо до Черно море, които се оценяват на 3 млрд. куб. м. газ.

Какви са прогнозите за бъдещето на газопровода „Южен поток”, чието трасе трябва да мине през България?

„Ще бъде реализиран поради наличието на природен газ и финализирани политически, икономически и финансови процеси – прогнозира Нина Дюлгерова. – Той ще бъде осъществен по трасе, определено от „Газпром”, а не договорено между транзитиращите държави. Тъй като трасето тръгва от Русия, тя ще прецени къде ще бъде удобно.”

През юли и август продължиха преговорите с Русия и Сърбия по изграждането на втората българска АЕЦ „Белене”. Изчислено бе, че централата ще струва около 6 млрд. евро, а Сърбия изрази желание да участва с пет процента в проекта.

„АЕЦ „Белене”ще бъде построена, тъй като нейната икономическа стойност е равностойна на политическата – твърди проф. Дюлгерова. – Тя е част от стратегията на водещите ядрени държави в Европа и на Русия за засилване на позициите им в ядрената област. Новата ядрена централа възстановява водещото място на България като енергиен център на Балканите, захранващ енергийно Македония, Гърция, Сърбия. Политическата цена на АЕЦ „Белене” се определя и от факта, че тя е своеобразен контрапункт на предвиждано руско-турско строителство и експлоатация на атомна централа в Южна Турция на стойност 20 млрд. евро.”

Според проф. Дюлгерова и третият голям енергиен проект, преминаващ през територията на България – нефтопроводът „Бургас-Александруполис”, върви в посока на реализация. „Ще го бъде, защото е проект, в който участват и Гърция, и Русия и защото той е изгоден за Европа като цяло”, смята тя.

„Всичко е свързано с черноморско-каспийския ареал – уточнява проф. Дюлгерова. – Нефтопроводът е конкуренция на Турция, която има собствен проект „Самсун-Джейхан”, на Китай, стремящ се да преориентира нефтения поток от Сибир и Каспийско море към вътрешния си пазар, на Грузия, която иска да се възползва максимално от турската тръба, както и на американски компании, акционери в петролната рафинерия у нас. Това са процеси, които са част от голямата игра. Не трябва да си правим илюзии, но България в момента е център на голямото геополитическо противоборство между Русия и САЩ и ЕС и е част от тази игра.”

Всеки един от тези проекти е обвързан както с финансови потоци, така и с дългосрочна политическа и дипломатическа стратегия.

„България е най-активният посредник между Европа и Изтока – не само Русия, но и Кавказ и Средна Азия, където са основните източници на нефт и газ – подчертава утвърждаването на страната ни като партньор в енергийните преговори проф. Нина Дюлгерова. – В момента ЕС не може да се похвали с големи успехи там, докато българските посланици, както и Външно министерство, продължават активно да работят с тези ключови държави, осигуряващи 35 процента от енергийните доставки за цяла Европа.”
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28