Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православен календар: Св. Патриарх Евтимий Търновски

"Сетен благослов" – стенопис от притвора на катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново.
Снимка: архив
На 20 януари Българската православна църква почита паметта на великия български патриарх Евтимий Търновски. В историята на българската държава и на православието патриарх Евтимий е изключителна личност, белязала със светлия си пример духовния живот на българите през Средновековието.

Роден е около 1327 година в Търново. Семейната среда и доброто образование помогнали на Евтимий да разгърне богатите си духовни заложби. Още съвсем млад той избрал пътя на монашеството и постъпил в Килифаревския манастир, чийто игумен е преподобният Теодосий Търновски. Заради проявените изключителни духовни качества, Теодосий го направил иконом на манастира и свой пръв помощник, а през 1363 година го взема със себе си в Цариград. Скоро след това Теодосий умира и Евтимий постъпва в един от манастирите на Атон. Към 1371 година Евтимий се връща в България и основава манастира Света Троица, където създава Търновската книжовна школа. Като добър познавач на гръцкия език и гръцката църковна литература той прави сериозна ревизия на българската богослужебна книжнина, която била с много лош превод и давала почва за развитие на множество ереси и секти в България. Тези нови преводни книги стават образец за всички православни държави, които ползвали църковнославянския език. Когато през 1375 година българският патриарх Йоаникий II умира, Евтимий става негов приемник. Той осъществява изключително сериозна книжовна дейност и издига високо авторитета на православната църква и духовниците.

“Той е уважаван не само от българските свещеници, но и от книжовната аристокрация и болярството – отбелязва отец Боян Саръев от храма “Успение Богородично” в гр. Кърджали. – За съжаление идват страшните дни на поробването – разказва той. – Султан Баязид I струпва огромна войска пред стените на крепостта Царевец и подлага на продължителна обсада столицата Търново. Патриарх Евтимий проявява изключителни качества като защитник на града. Числеността на завоевателите обаче е изключително голяма и Търново пада. Православните църкви са превърнати в джамии, а самият патриарх Евтимий е осъден на смърт. Когато палачът обаче се канел да отсече главата на патриарха, ръката му застива и мечът пада. Тогава поробителят го изпраща на заточение. Когато се разделял с народа, от всички страни се стичали тълпи към него. Питали го: „На кого ни оставяш, пастирю?”, а той им отвърнал „На Светата Троица и сега, и вовеки”.

Предполага се, че Патриарх Евтимий умира около 1404 година. Тогава Търновската Патриаршия е заличена, а Българската православна църква престава да бъде независима. Патриарх Евтимий е канонизиран за светец.

“За съжаление ние не знаем къде е погребан – казва отец Саръев, но не личността, а духовното безсмъртие е важно. Патриарх Евтимий е знаменита личност. Той се превръща в знаме за българския национален дух с неизброимите си интелектуални и духовни качества. По негово време България достига апогей на духовността и книжнината. Той въвежда за първи път писмени правила. И днес патриарх Евтимий ни е нужен с примера си на отдаден на народа си духовник. Той е образец на подражание за всички свещеници, независимо от сана им, защото качествата му са наистина изключителни.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00