Стигнахме и до най-популярната българска салата – шопската. Въпреки споровете между балканските страни за произхода й, тази вкусна салата, приготвена от чушки, домати, краставици, лук, магданоз и поръсена отгоре с натрошено бяло сирене, е наистина българска. Тя се ражда по времето на социализма, някъде около седемдесетте години на миналия век, когато страната ни решава да привлича чужди туристи с нещо типично българско. Но да се върнем към Мария Петрова и темата какво яде нейното семейство в летните жеги. Повече постно, както и много сирене и кашкавал. Моите ястия са на млечна основа, разказва майсторката на черпака, която 12 часа в денонощието прекарва все около печката: Няма кой да ме смени, една колежка се шегуваше с мен, че животът ми е една безкрайна манджа, смее се Мария. Четиридесет години все готвя… Оказва се, че синовете й са по-капризни от клиентите.
Какво обичат да ядат българите през лятото?
Да чуем професионалистите:
Всичко обичат, постните неща са за гарнитура, месното е основно. За наше учудване, няма отлив от месото. Парадоксално, но факт! – разказва Диляна Илчева. – Всички мислим, че през лятото се яде повече постно. Но когато си в тази сфера, заблудите падат. Жените обаче предпочитат зеленчуците пред месото, допълва управителката на веригата заведения за хранене.
Докато зимата сковава природата, скрити в убежищата си, защитени от студа и заплахите навън, костенурките спят зимния си сън. Но какво се случва с тях през този период? Къде се чувстват най-сигурни и кога да очакваме да се пробудят? В село Баня,..
България е сред водещите участници на FITUR 2025 – едно от най-големите и важни международни туристически изложения, което се провежда в Мадрид, Испания, от 22 до 26 януари 2025 г. Събитието ще събере представители на над 9 500 компании и 156 държави...
На 25 януари 2025 г. се навършват 90 години от създаването на Българското национално радио. Медията ни отбелязва годишнината с редица събития. В специално предаване днес ще бъде представен мултимедиен проект - виртуална изложба, който ще бъде достъпен на..
Историята – това е действителността в непрекъснатото ѝ развитие. От гръцки – ιστορία – това е "проучване, познание, придобито чрез изследване". Днес..
С гордост и в очакване на големия ден – 25 януари! Така ще премине петъчната „България днес“ в навечерието на 90-ата годишнина на Българското национално..
Българчетата от неделното училище "Родина" в испанския град Малага ще се включат в работилница по четене на български език. Събитието е на 25 януари, а в..