Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Георги Шагунов

Георги Шагунов

Днес се навършват 140 години от рождението на Георги Шагунов – композитор, музикален педагог, човек с огромни заслуги за развитието на българската воинска маршова песен.

Роден в Пловдив през 1873 г., Георги Шагунов завършва Френския католически колеж „Свети Августин” в родния си град. От дете свири на различни инструменти, изучава музика. На 16-годишна възраст вече е във Франция, където родителите му го изпращат да продължи образованието си. Надяват се да следва медицина, но той избира музиката. След като се дипломира в лицея „Сен Жан” в Лион, завършва и Лионската държавна консерватория. Изучава валдхорна и корнет, теория на музиката, дирижиране. Още преди да завърши диригентския курс, е назначен за помощник-капелмайстор на Лионския градски духов оркестър. Завръщайки се в България през 1895 г., Шагунов става военен капелмайстор. След назначения в Пловдив и Лом, през 1897 г. се установява в Бургаския гарнизон като капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк. В Балканските войни участва като капелмайстор на 30-и Шипченски полк. За службата си е награден с няколко високи отличия. Наред с работата си на високопоставен военен музикант, маестрото е много активен в различни граждански инициативи, за които самият той е бил истински извор на идеи. Георги Шагунов е бил много популярен и обичан от своите съграждани, които често танцували и се забавлявали под звуците на Духовия оркестър на града. Негови са заслугите и за развитието на симфоничен оркестър, хорови състави, за полагане основите на операта в града.

До нас са достигнали малко от творбите му, създадени в духа на светската музика, модерна по онова време. Преди няколко месеца част от възстановените партитури бяха изпълнени в Бургас. Документалните записи, които можете да чуете в звуковите файлове, са от този концерт. Предостави ги Румяна Емануилиду – известен журналист, автор на биографични книги, изследовател и голям почитател на творчеството на Шагунов. От години г-жа Емануилиду издирва, събира и систематизира архивни материали, свързани с живота на капелмайстора, както и на неговите съвременници.

Открих изключително богата личност, с каквито е било „населено” онова време – разказва тя. Покрай изследването на творческото дело на Георги Шагунов, се запознах с биографиите на много други видни жители на Бургас, научих много за живота в нашия град. Музиката е била неотменима част от ежедневието, от семейното възпитание. Самият Шагунов е започнал да композира на 16-годишна възраст. За половин век творческа дейност е оставил близо две хиляди произведения. Направил е много за музикалната култура на България.

В продължение на няколко години успях да издиря непознати произведения, писани от Шагунов – вероятно само малка част от огромното му творчество. Неговите съвременници го наричали „бащата на музиката” в Бургас. Благодарение на активната му дейност в града ни са създадени първите музикални дружества, музикалното училище, работил е за повишаване на музикалната култура и образование на своите оркестранти, на младежите, на обикновените любители на изкуството. Това, което много ме впечатли, е неговата изключителна способност да създава музика. Носил е със себе си нотни листове. Случвало се те да свършат и тогава изваждал бележник със собственоръчно начертани петолиния. По негова инициатива се създава ученически духов оркестър. С музиканти от военния оркестър и представители на Музикалното дружество, основава салонен оркестър, който бързо става популярен и има много изяви. За репертоара му Шагунов неуморно пише пиеси в духа на т.нар. „градска музика” – валсове, танга, фокстроти. Балове, вечеринки и какви ли не тържества се организирали не само за забавление. Шагунов често дирижирал благотворителни концерти и пишел специални произведения, които се разигравали на търг. С парите от откупуването на тези партитури той успявал да събира пари за нови инструменти за оркестрантите, както и за организиране на музикално-образователни курсове. Той също се занимавал с педагогическа дейност. Капелмайсторът е първият преподавател по медни духови инструменти в Музикалното училище в Бургас.

Един от ордените на Георги Шагунов

Всички валсове, които са излезли изпод ръката на маестрото, носят женски имена – „Малката Анка” (посветен на дъщеря му), „Дочка”, „Виолетка”, „Марийка валс”. Шагунов забавлявал своите съграждани и с веселата си поезия, която в повечето случаи обличал с подходяща музика. „Ний сме весели бродяги… дните ни са чисти, леки – както и джобовете ни” – това е цитат от негова песен. Писал е „Ода на ловеца” – той самият бил ловец. А марша „Български колоездач” посвещава на този спорт, нов за онова време. Самият Шагунов е един от първите колоездачи в града, той е и сред основателите на Съюзното колоездачно дружество от началото на ХХ век.

Заедно с композитора Кирил Дончев около две години се занимавахме с архивни материали, свързани с творчеството на нашия известен съгражданин – продължава Румяна Емануилиду. Възстановени бяха партитури, щимове. От произведенията, които открихме, подбрахме 14 образци на „градска музика”. Духовият оркестър на Бургас изпълни творбите на 1 ноември 2012 г. на концерт, посветен на Деня на будителите и на делото на Шагунов. Гост-диригент беше маестро Кирил Дончев, за когото това беше символично завръщане в родния град. Преди 50 години, като диригент на Духовия оркестър, именно той възстановява концертите на открито в Морската градина – традиция, чието начало поставя Шагунов. Любопитно е, че г-н Дончев има далечни спомени от именития си предшественик – разказвал ми е, че като дете често го е виждал. Същата програма отново ще бъде представена пред публиката в Бургас в края на май. През май е и Фестивалът на духовите оркестри, който ще се проведе под патронажа на г-н Константин Гребенаров - областен управител на Бургас. Той е посветен на 100-годишнината от Балканските войни, както и на 140 години от рождението на капелмайстора на 24 пехотен полк, полк. Георги Шагунов. Не бива да забравяме, че той е оставил прекрасни маршове. Известни са няколко от тях – „Един завет”, „Покойници”. Те са част от репертоара на всички духови състави у нас, част са от музикалната съкровищница на България.

Както разказа още г-жа Емануилиду, много от прекрасните маршове, които маестро Шагунов ни е завещал, все още стоят неразчетени в папките на Държавен архив - Бургас. Макар уважаван и ценèн от обществеността в града, по време на социалистическия режим той е бил умишлено забравен – заради текстовете на негови маршови песни, в които се споменава царя на България. По същата причина в неизвестност остава великолепният му химн „Независимост”.

Снимките са предоставени от Румяна Емануилиду.

По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15