Прочутото българско кисело мляко ще достигне скоро до над два милиарда души по света, уверява Васил Зографов, изп. директор на „Ел Би Булгарикум”. Държавното предприятие има изключителните права да произвежда оригиналната закваска за този млечен продукт. Най-голямо разпространение ще има той в Азия, където българското кисело мляко е отдавна познато и ценено. Родният еликсир е част от сутрешната закуска на 40 млн. японци. В ход е навлизането му на огромния китайски пазар и в още 10 други държави от Югоизточна Азия.
Това ще стане чрез японската фирма „Мейджи дайъриз”, която още от 70-те години на миналия век притежава лиценз за производство на българско кисело мляко в Страната на изгряващото слънце, използвайки оригиналната закваска на „Ел Би Булгарикум”.
В продължение на една година водихме усилени разговори по подписване на анекс към съществуващото лицензионно споразумение за Япония, сподели информация от кухнята г-н Зографов. И от 30 април т.г. имаме вече подписано споразумение с японската „Мейджи” за навлизане на нови територии. Потенциалните клиенти на българското кисело мляко се очаква да бъдат поне около 2 млрд. души.
На какво българското кисело мляко дължи световната си слава?
Тайната разкрива в началото на миналия век българският микробиолог Стамен Григоров. Той установява, че специфичните здравословни качества на българското кисело мляко се дължат на два бацила – пръчковиден и кълбовиден. Оттогава пръчковидният носи името лактобацилус булгарикус. По-късно носителят на Нобелова награда проф. Иля Мечников, работещ във френския институт „Луи Пастьор”, обосновава връзката между консумацията на това кисело мляко и дълголетието.
Българското кисело мляко е единственото в света, което се прави със жива закваска, т.е. със живи микроорганизми в нея, обяснява изпълнителният директор на „Ел Би” г-н Зографов:
Уникалното на нашата закваска е това, че двата бацила са в симбиотична връзка помежду си, която е доста трайна – добавя той. – Попадайки чрез киселото мляко в червата ни, тези бацили убиват вредната флора там – гнилостните бактерии. След това ги увличат със себе си и организмът ги изхвърля, като по този начин се пречиства и увеличава имунитета си.
За отбелязване е, че българският език е един от малкото, в които думата „йогурт” не се използва, а съответният продукт се нарича „кисело мляко”. Защото благодарение на живата закваска, това мляко бързо ферментира и се вкиселява. То е колкото здравословно, толкова и нетрайно...
Всички други индустриално произвеждани кисели млека по света се правят с нежива закваска, което им гарантира дълготрайност, но рязко намалява здравословния им ефект.
„Ел Би Булгарикум” изнася 95% от оригиналната жива закваска за производство на българско кисело мляко. „Днес светът консумира повече българско кисело мляко, отколкото ние, българите”, коментира цифрата г-н Зографов.
Причината?
Истинското българско кисело мляко се прави от прясно, а не от сухо мляко, каквато е световната практика днес, и от закваска със живи микроорганизми, които пък го правят малотрайно. Поради всичко това то е доста по-скъп продукт от масовите „йогурти”. А покупателната способност на българите днес е доста слаба. Затова и производството на оригинално българско кисело мляко у нас заема едва 15% от пазара.
Но това е само част от истината. Защото е вярно и че преобладаващата част от българите, живеещи в селските райони и малките градчета, продължават да приготвят домашно кисело мляко по традиционната рецепта на баба. Т.е. макар и индустриалното производство на българско кисело мляко и у нас драстично да се е свило, потреблението му в крайна сметка не е намаляло, тъй като българинът се връща към приготвянето му в домашни условия.
Започва най-голямото лекоатлетическо събитие в България – Wizz Air Sofia Marathon 2025 . На 11 и 12 октомври улиците на София ще се превърнат в сцена на спорт и култура. За поредна година организаторите отчитат рекорден интерес от страна на..
В събота , 11 октомври, през страната ще премине атмосферно смущение . Минималните температури ще са от 8 до 13°, в София – 10°. След нощните валежи над Северна България през деня северозападният вятър ще се усили и ще бъде умерен до силен. Преди..
Три нови електрически локомотива “Сименс Смартрон” влизат в експлоатация от днес, съобщи транспортният министър Гроздан Караджов. Два от тях ще обслужват влакове по направлението София-Бургас, а един – по линията София-Русе. Новите машини са..
В петък , 17 октомври, минималните температури ще са от 6 до 11°, в София – 7°. В сутрешните часове на места в Дунавската равнина и западната част..
В брой 68 на предаването слушайте: За нуждата от български училища зад граница и разрастването на училище „Чучулига“ във Великобритания –..
От името на държавния глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи ордена “Св. св. Кирил и Методий“- Първа степен на професор Ма Сипу,..