Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографската криза в България – има ли начин да я спрем

Снимка: БГНЕС

Ние, българите, сме на първо място в света по бързина на намаляване на населението. Стопяваме се драстично бързо – средно на всеки час у нас в отвъдното се преселват 8 души или 192 дневно. И ако през далечната 1950 година в България са проплакали 182 хиляди българчета, през 2011 г. са се родили едва 71 хиляди. Стигаме и до своеобразния „рекорд” на миналата година – по последни данни само 61 хиляди са родените деца. За да се прекъсне негативната тенденция, да се раждат повече деца, и то в България, трябва шоково се повишат доходите на хората, макар и да се наложи държавата да взема заеми. Това смятат експерти от неправителствения Център за демографска политика, базиран в Русе.

Искрен Веселинов, директор на центъра, е категоричен:

Снимка: БГНЕС„Между един и два милиарда всяка година трябва да бъдат вземани като допълнително привлечени средства – било държавен кредит, било по друг начин, и да се инвестират в повишение на доходите. Всеки милиард, инвестиран в доходите, връща над 400 милиона лева на държавата под формата на данъци. Тоест, сумата не е толкова стряскаща. Драстично трябва да е и увеличението на пенсиите – в рамките на четири или пет години те трябва да се удвоят. Всъщност, икономиката трябва да заработи, трябва да се вкарат пари в държавата. И са изключително смешни твърденията как изяждаме бъдещето на нацията, вземайки кредити. Имаме нужда от рязка промяна, за да спрем катастрофалните тенденции. Защото, колкото и да даваме пари на майките, ако няма икономическа стабилност в държавата, те няма да имат желание да раждат деца при детски надбавки от 35 лева или дори 50 лева.”

„Българската социална система е една пирамида, след 20 години няма кой да плаща пенсии и социални осигуровки поради застаряващото население, високата смъртност и ниската раждаемост”, продължава Искрен Веселинов. Свой „принос” в това имат и онези около 22 хиляди души, които всяка година емигрират от България. „Предвиждаме в рамките на следващите пет години поне между 20 и 30 процента от работоспособното население да си смени местоживеенето с по-добре платена страна в ЕС. Това ще бъде началото на една катастрофа, която е неуправляема”, казва още Веселинов. Данните сочат, че след 20 години над 30 процента от стъпващите на пазара на труда ще бъдат с ромски произход, без сериозно образование, без трудови навици и без полезност за социалната осигурителна система. Според проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика притеснително е, че продължава да се пренебрегва въпросът с етническата структура на българското общество, което е свързано и с въпроса за източването на социалната система поради високата раждаемост на ромския етнос. По данни на ЦРУ в момента българите наброяват 4 млн. и 700 хиляди, ромският етнос – 1 млн. 300 хиляди, а българските турци са около 700-800 хиляди. Около 100 хиляди души са от други етноси. Прогнозите на Центъра за демографска политика, които съвпадат с тези на Световната банка, са, че след 20 години населението на България ще бъде 5 млн. и 900 хиляди, като българският етнос ще е 3 милиона и 100 хиляди. Броят на ромите обаче ще нарасне до 1 млн. и 800 хиляди, турският етнос ще наброява 800 хиляди, ще има и около 300 хиляди от други етноси. Но ако има спешни мерки, свързани с повишението на доходите, според Искрен Веселинов те ще намалят емиграцията, а и ще върнат нашенци, които живеят и работят в чужбина.

„Всичко това минава през харчене на пари за потребление. В България рязко трябва да се повиши стандартът на живот за сметка на допълнителни ресурси, които могат да се мобилизират. За да дойде който и да е, ние трябва да имаме работеща икономика и висок стандарт, това е разковничето за решението на демографската катастрофа. За да не бягат българите, трябва да има високи доходи, за да се върнат българите трябва да има високи доходи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28