Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилистът Иван Бончев: Разказвач на приказки… с картинки

БНР Новини



„Някои хора предпочитат да се качат на асансьор и да стигнат веднага до върха. Други избират стълбите. На мен ми се „случиха” стълбите и до ден-днешен ги боря, но предпочитам така” – признава стилистът Иван Бончев, докато обмисля стъпката си към следващото стъпало. И някак неусетно му вярваш, като ти казва – „Трудно е. То няма лесно, но в крайна сметка, като знаеш какво искаш, по един или друг начин го постигаш.” Броени дни след края на тазгодишната седмица на мъжката мода в Милано ви представяме един от най-добрите млади стилисти на Ботуша, оставил таланта си върху страници на списания като L'uomo Vogue, Hunter, Hero, Metal и Max Italia, Urban, L'Officiel Hommes. Създател на рекламни кампании и фотосесии за Calvin Klein, Ralph Lauren, Philipp Plein и Anna Dello Russo.

СнимкаИван Бончев е на 31 години, роден в София. Завършва Националния учебен комплекс по култура (Италианския лицей) в Горна Баня. В последните години от средното му образование вниманието му е ангажирано от друг вид изкуство – анимацията. И по-специално японската манга. Увлечението било толкова сериозно, че Иван посещавал уроци по рисуване, които впоследствие били заменени с уроци по японски език, защото бил твърдо решен да замине за Страната на изгряващото слънце. Родителите му го записали в програма за обмен на ученици. Цяло лято бъдещият стилист на италианския „L'uomo Vogue" прекарва в специално селище с деца от цял свят и рисува. „Днес категорично мога да кажа, че съм много благодарен на родителите ми за възможностите, които са ми дали” – признава той. Оттам насетне – всички пътища водят към модата.

Първата спирка е единствената тогава музикална телевизия в България „ММ” (вече несъществуваща). Явява се на кастинг за водещи. Изискването е да има перфектен английски език, какъвто той има заради многото си пътувания, и е одобрен. „Покрай работата ми там започнах да обикалям магазини и да избирам дрехи за нас, водещите, за да бъдем актуални и атрактивни. Оттам тръгна цялата история. Колегите ми казаха: ти си много добър в това, защо не се занимаваш с нещо такова. И така стана.” Първият проект, по който Иван работи, е отново музикален – промоция на дебютния албум „От друга страна” на поп звездата Руши Виденлиев. Представянето имало военен привкус и с безкористната помощ на сестра му, която е основният помощник и опора в живота му по негови думи, пришивали с часове пагони и вериги по саката и тишъртите за певеца и неговия балет. Следва ерата на списанията. „Егоист" беше религия за мен, признава младият стилист. „Храмът” за него обаче е списание „Едно", където тогавашните арт директор Димитър Славчев и главен редактор и издател Асен Асенов дават шанс на таланта и въображението на двайсетгодишния Иван. Днес твърди, че „Едно” го е формирало като стилист. Когато осъзнава, че няма какво повече да научи в България, заминава за Италия. През 2005-а записва едногодишна специализация по моден дизайн в един от най-престижните модни колежи в света – „Istituto Marangoni”.

СнимкаВ края на 2009 г. Иван Бончев е сред 20-те модни редактори и стилисти, избрани да работят по специалния проект-изложба Men In Italy, с която на 15 януари 2010 г. е открита Седмицата на мъжката мода в Милано. Отзивите за неговата работа са отлични. Но не мисли за собствена модна линия.

Новото му предизвикателство е в диско стил с много социални елементи:

„Тази година в Италия стартирам собствената си марка, която няма да се занимава с дрехи, поне не за момента. Говоря за мултимедиен проект, подобен на списание, който има печатна и дигитална версия и е посветен на живота ми тук, в Милано. На всичко, което се случва ежедневно, на хората, с които съм заобиколен, на ситуациите, в които попадам. Тук се случват страшно много неща, но никой не говори за тях и не ги изтъква.”

Снимки: ivanbontchev.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10