Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Ре-акт” помага на деца и младежи, живеещи в институции

Снимка: re-act.bg

Близо 4000 са децата и младежите в България, настанени за отглеждане в институции. Зад тази дума се крие липсата на собствен дом и родителска грижа. Един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват младежите, напускащи домовете за деца, лишени от родителска грижа, е социалната интеграция. Да им помогнат да намерят мястото си в живота като самостоятелни хора са си поставили за цел представителите на сдружение „Ре-Акт”.

Сдружението е учредено в началото на 2010 г. от група млади приятели: Майя, Любен, Боби, Богдан, Петър и Митко, повечето от които завършили висшето си образование в университети в Западна Европа и завърнали се в България с желанието да допринесат с разностранните си умения и опит за промяната на социалната среда и мислене у нас.Това са млади хора, обединени около идеята, че помощта е истинска, когато е навременна. Те се стремят да протегнат ръка на младежите в един от най-трудните за тях моменти – този на пълнолетието и напускането на дома. Време, когато те са изправени пред редица житейски въпроси: къде да се подслонят, каква работа да захванат, и най-общо казано, как да планират бъдещето си.

Снимка„Първият проблем, с който се сблъскват тези млади хора, е липсата на нормална семейна среда, липсата на съпричастност от страна на обществото, казва Любен Георгиев. Това са деца, родени и израснали в по-неблагоприятни условия от децата, живеещи в семейство, обгрижвани с любов и внимание. От гледна точка на развитието си, те са възпрепятствани в това отношение. И в момента, в който напуснат институцията, основният проблем, с който се сблъскват, е липсата на конкретни умения, а в доста от случаите на мотивация, на визия за живота им, за това как те трябва да се развиват като личности. Тук се намесва и сдружение „Ре-Акт”. Това, което правим, е да им показваме как да комуникират с околните, как да повярват в себе си. Това е едно от основните неща, които правим – мотивираме младежите, показваме им един прозорец към света и им даваме минимални базисни умения, с които те да могат да се установят някъде, да си намерят работа и  да започнат нормален живот.”

Проектите на „Ре-акт” се градят върху анализи на съществуващите грижи за деца в неравностойно социално положение, на техните интелектуални и социални потребности и интереси, на психологическите им проблеми, на възможностите им за житейска и професионална реализация. Въз основа на събраната информация се провеждат индивидуални и групови програми за обучение както на младежите, така и на персонала в социалните домове:„В момента работим с едно момче, което е израснало в домове за деца, лишени от родителска грижа. Това, което направихме в последните три месеца, беше да го настаним в София, в център за временно настаняване от семеен тип. Също така му намерихме работа, за да може той да се адаптира и реализира. Предстои му да излезе и на квартира, защото няма дом и семейство. Проблемите са, че децата, отглеждани в институции, имат бегла представа за външния свят, доста трудно се адаптират към нова среда, защото са свикнали на статуквото в социалния дом. И този преходен период към реалния живот е доста наболяла тема в българското общество, защото няма достатъчно защитени жилища, а нуждаещите се от подобен вид услуги са доста.

СнимкаЕдна от нашите инициативи е „Подай ръка на дете в беда”. С нея искаме да проведем професионални образователни курсове на деца от институции. В програмата са включени кулинарен курс, курс по строителство и бояджийство, занаятчийски курсове. Имаме и журналистически, който ще започне през февруари. Искаме да покажем на младежите, че светът е по-пъстър и по-многопластов от това, което са видели до момента в живота си, да им дадем базисни умения, с които те да се реализират при напускане на институцията. Успехът на нашите начинания се дължи на огромния ентусиазъм, с който всеки един от нас, от нашите приятели и партньори, участва в проектите, които реализираме. Ние не можем да стоим на едно място, не обичаме да чакаме и не споделяме идеята, че социалните проблеми в България ще се самоизлекуват, а гражданското общество и хуманността ще се родят от нищото.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25