Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ан дьо Колбер Христофоров:

Гордея се с българския си паспорт

Снимка: bgarmy.bg„Живеете в красива страна, пълна с ресурси – история, туризъм, наука. Имате обещаващо бъдеще.” Такива са представите на художничката Ан дьо Колбер за България – родината на мъжа с когото живее щастливо повече от 40 години, проф. Боян Христофоров.

Щастливата история на художничката с аристократично потекло, потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на крал Луи XIV и известният български гастроентеролог започва в Германия. „Той отбиваше военната си служба, а аз бях преподавател в училището за децата на френските военнослужещи в Германия – разказва тя. – Един ден едно от децата, в повереното ми училище си удари главата. Заведох го веднага в болницата и човекът, който се погрижи за него беше Боян Христофоров. Аз бях впечатлена от човеколюбието му, още преди да се запозная с интелектуалните и духовните му качества. Най-напред ме привлече лекарят, а после открих в него един изключителен мъж. Той е високо ценен в медицинските среди на Франция. Много хора от различни страни идват да се консултират с него. Наистина е забележителен специалист – гастроентеролог, който наскоро беше награден с високото отличие – ордена на Почетния легион.”

Днес и двамата живеят във Франция и вече 20 години Ан дьо Колбер има и българско гражданство. Съпрузите са сред най-активните представители на българската общност във Франция. Открояват се със своето гостоприемство и подкрепа към млади българи, решили да продължат образованието си във Франция.

„Смятам, че българският народ се променя – споделя впечатленията си за българите Ан. – Преди не пътуваше извън рамките на социалистическите страни. Сега много българи пътуват навсякъде, не само до Франция, но и в Испания, Германия, Швеция, Америка, Канада, Южна Африка. Народът ви изведнъж започна да пътува и българите се отвориха към света. Нашите деца също са в чужбина, а ние пък приютяваме български младежи, които учат във Франция. Младите хора, които учат в чужбина, или тези които се реализират извън страната си като лекари или хора на изкуството, те не забравят родината си. Те прекарват ваканциите и в България и се оглеждат за възможността да се завърнат като утвърдени специалисти.”

Самата Ан дьо Колбер започва да рисува „относително късно, както сама се изразява, но с голяма страст към изказа в цвят”. Родена е в Прованс, Южна Франция, затова и животът й носи оттенъка, топлината и виталността на този край. „Моите теми са повлияни от сънищата, помага ми и развитото ми въображение – признава тя. – В картините ми отсъстват фигури, но в тях винаги има човешко присъствие, изпълващо атмосферата на фермите, на градовете и селата. В каквато и живописна техника да работя, душата и цветовете на България проникват в мен, всяка година все повече и повече.”

Талантливата художничка представя картините си в редица колективни и самостоятелни изложби по целия свят. За признанието към творчеството й свидетелстват престижни отличия като златен медал на Международния салон в Рим, награда Бернхайм – Париж, награда на Ротари клуб – Париж. А за забележителния й принос „за съхраняването на българската идентичност и за утвърждаването на положителни представи за България и българите във Франция” през 2011 е отличена с паметен медал „Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина.

„България е малка страна с близо 8 млн. жители – отбелязва Ан дьо Колбер. – Това е по-малко от цялото население на Париж и околностите му, което наброява 12 млн. Въпреки това в тази малка страна намираме изключителни личности в научните среди, литературата, музиканти, български гласове. Как да не обикнеш една такава страна, която има такива ресурси от високо ниво. Колкото повече се развиваме, толкова по-голяма става нуждата от истинско изкуство. То ти помага да бъдеш оптимист, позволява ти да се отдалечиш от грозотата, глупостта на ежедневието. Бъдете смели, честни, работливи и запазете преди всичко надеждата си. Нищо не можеш да направиш, ако не се надяваш и не проявяваш воля. Затова запазете тези качества. Ако загубите надежда – умирате, отворете очи и гледайте нагоре.”

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40