Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на куклите във Варна – мястото, в което приказките оживяват

БНР Новини
6
Снимка: БГНЕС

Музеят на куклите във Варна е единствен по рода си не само у нас, но и на Балканите. Там можем да видим любимите си герои от сцената на кукления театър, които нашепват позабравени вълшебни истории, в които доброто винаги побеждава.

„Музеят е създаден на 12 юли 1985 година, когато варненският куклен театър получава настоящата си сграда” – разказва Красимира Христова, уредник на музея. „За създаването му голяма заслуга има тогавашният драматург на театъра Велико Бърнев, който се е грижел за архива на театъра. Художественото оформление е дело на Цветана Векова и включва около 140 експоната. Подбрани са и награждавани, емблематични за варненския куклен театър спектакли, поставяни на наша сцена от 1952 година, когато е основан театърът, до 2002 година. В музейната сбирка са изложени както главните персонажи от различни спектакли, така и части от декори и реквизит. Сред тях присъстват творбите на изтъкнати български сценографи като арх. Иван Цонев, Мая Петрова, Любомир Цакев, Мая Кузова, Енчо Аврамов, Ангел Неделчев…”.

Можем да разгледаме и театралните кукли от спектакли за деца по любими класически приказки – „Буратино”, „Златка, златното момиче”, „Рибарят и златната рибка”, „Барон фон Мюнхаузен”, „Коледна приказка” по Библейски сюжети, „Славеят” по Андерсен. Присъстват също и герои от пиеси на български автори като „Нос в облаците”, „Най-щастливият човек”. Има и кукли от спектакли за възрастни като например „Дама пика” по Пушкин, „Божествена комедия” по Данте и пр. Част от експонатите са представяни и в чужбина. „За първи път са изложени през 1994 година на XII Международен фестивал на куклените театри в Толоса, Испания” – отбелязва Красимира Христова. „Към съпътстваща програма на събитието е имало отделен модул, посветен на кукленото изкуство и куклената сценография на България. Тогава, в тази специална изложба е представена почти цялата експозиция на Музея на куклите, а директорът на фестивала Мигел Арече я окачествява като една от най-добрите през 12-годишното съществуване на фестивала. Две години по-късно част от куклите участват в специална изложба в Будапеща, Унгария в рамките на международен конгрес на куклените дейци от цял свят. За отбелязване е и участието през 2005 г. на Международния куклен фестивал в Суботица, Сърбия.”

Колекцията на музея съдържа и популярните японски кукли явайки, добре познатите ръкавични кукли или така наречените „петрушки”. Има и кукли-маски, кукли-великани, също и кукли от театъра на сенките, кукли на конци, познати още като марионетки. Там са и техните разновидности – сицилиански марионетки, естрадни кукли, кукли на маса и пр. По думите на Красимира Христова сред посетителите на музея има и много възрастни.

„През зимния сезон ние работим основно с деца от училища и детски градини, които идват организирано. От няколко години насам работим по проекта „Успех” към Министерството на образованието и Европейския социален фонд. Целта му е да организира свободното време на децата в извънучебно време. В рамките му се създават различни клубове и театрални студия. Така децата имат възможност да се запознаят със спектаклите от репертоара ни, също и да влязат в художественото ателие, където на живо да видят как се изработват куклите. Освен това в музея организираме пленери и всякакви инициативи, свързани с това изкуство. И тъй като Варна е туристически град, през летния сезон музеят се посещава и от чуждестранни туристи. Разказваме им не само за експонатите, но ги запознаваме и с кукленото изкуство като цяло. Показваме им различните видове театрални кукли както и механизмите за задвижването им. След беседата, предоставяме възможност на децата да опитат да задвижат кукли от експозицията, което ги кара да играят и да се забавляват.”

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13