Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантът на северняшкия певец Георги Горелски не бива да бъде забравен

Снимка: архив

На 10 април 2014 г. се навършват 80 години от рождението на Георги Горелски (1934 – 1993) – рядък талант с близо 300 северняшки бисера в репертоара си. Започва да се изявява като певец в гимназията, когато го забелязва Борис Машалов и казва: „Този ще е моят заместник”. По професия Горелски е педагог, но надарен с артистичност и глас, отдава живота си на българската народна песен. Спомен за него пази тракийската певица Пенка Павлова:

„Пътувахме заедно в група на Концертна дирекция. Георги Горелски, представяше северняшки репертоар и винаги изпяваше повече песни, защото го връщаха на бис. Беше много жизнен, умееше да общува с публиката искрено и непринудено. Помня го винаги засмян – лицето и очите му се смееха. Срещнеш ли го започва с песен, после пита как си и къде отиваш. Етичен и възпитан мъж, не можеше да допусне да бъде в тежест на някого, да засегне с нещо. Макар да беше северняк, харесваха го в Тракия. Радио Стара Загора излъчваше редовно концерти народна музика по писма на слушатели и нямаше предаване без негови песни. Една от най-хубавите, „Мила мамо”, беше изключително популярна – дори децата в училище я пееха на прегледи, фестивали, толкова я харесваха!”.

Георги Горелски е роден в Търнава, Врачанско, но в края на 50-те години на миналия век се мести в Димитровград. Завършва учителски институт със специалност „Руски език”, работи като педагог и често завършва часовете по руски с българска народна песен. С приятен звучен глас и артистична дарба, сцената го привлича. Повече от двадесет години пътува с различни самодейни групи. С еднаква лекота изпълнява народни песни, романси, арии от опери. Пее на руски, италиански, цигански… Участва в задгранични турнета в Ташкент, Германия, Турция, Франция, Русия, Швейцария и др.

На големи фолклорни форуми като събора в Копривщица през 1965 г., надпяванията в Ямбол, Сливен, песните му донасят десет златни медала, дипломи и грамоти – признание за таланта му. На едно такова народно празненство го чува композиторът Петко Стайнов и възхитен дава оценка: „Пей, ти си на верен път! Пей, за да радваш и веселиш хората. Удивително е, че учител се занимава така старателно с фолклор. Гласът ти е чуден, дикцията – чиста, фразата – стегната. Радвам се, че те чух”.

Голяма част от репертоара на Георги Горелски е записан в Радио Стара Загора и София, а чрез Радиото името и песните му стават известни. И все пак някои от тях се радват на изключителна обич сред слушателите, пише фолклористът Борислав Геронтиев в анотацията за грамофонна плоча: „Не само защото са бисери на народното творчество, но и защото чрез тях Горелски изявява спонтанно ярката си дарба на народен изпълнител, разкрива неповторимата привлекателност на своя красив, тембрист глас.”

Снимка: архив В паметта на приятелите и почитателите си Георги Горелски е известен с перфекциониозма и любовта в работата си. Малин Димовски, съгражданин, му посвещава книгата си „Отвъд предела”, в която негови ученици говорят с уважение и обич за любимия учител. Ето какво е споделила Живка Шишкова, главен уредник в музей: „В края на всеки час запяваше и светът ставаше друг, ние също. Толкова бяха вълшебни тези песни, толкова бе проникновен този глас, толкова чист е човекът, че като си спомням за него, винаги ми се иска да бъда бяла и добра, та дано моят учител ме хареса”. Светла Билярска от детския отдел на библиотеката в Димитровград добавя: „Никога не бях чувала такива завладяващи песни, сякаш взети от резбованата орехова ракла на баба, извадени от моя учител, от този древен български алманах, който ние опознавахме”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15