Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща в София по-скъпа от имение в Лос Анжелис

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кое е новина за българина? Че шато в Албена се продава за 3.5 млн. евро, а шатото на Катрин Деньов близо до Париж е обявено за 4 млн. евро? Или че къща в центъра на София се предлага за рекордната цена от 9.5 млн. евро, а модната икона Никол Ричи продава луксозното си имение в Лос Анжелис за 1.5 млн. евро? Вече свикнахме цените у нас да се мерят със световния елит, въпреки че разликите са огромни. За българина новината е, че бившата резиденция на Тодор Живков в Русе трудно може да се продаде, въпреки цената от 200 хил. евро. Или че най-скъпият апартамент, въпреки позлатената тоалетна, се намира… в Студентския град. Какво става на пазара за имоти у нас?

Защо България?

Новини има, защото България отново е на картата на чуждестранните инвеститори в бизнес имотите, а всеки четвърти българин купува с цел инвестиция. Цените на апартаментите скочиха след година и половина спад, като хитът са имотите в центъра на София. Възрастни българи пък продават наследствените си ниви, а парите влагат в малки жилища, за да ги дават под наем. Че чуждите инвеститори проявяват интерес към имоти в България се потвърждава и от амбицията на азиатски бизнесмени от Китай, Малайзия, Хонк Конг и Сингапур. Те планират да построят най-големия закрит аква парк в света близо до София, по подобие на изгражданите в Дубай и Лас Вегас. Инвестицията в развлекателния мегапроект за 1.5 млрд. евро е на терен от близо 2000 декара. Въпреки че българският бизнес доминира на пазара за бизнес имоти, в последно време се забелязва интерес от външни купувачи. Доходите от инвестиции в Западна и Централна Европа вече са ниски, затова по-рисковите играчи обръщат поглед на изток. Това се отнася и за България, като ефектът ще се усети в края на годината. Най-активни са фондовете за имоти, които в момента набират капитал. Защо България? Защото на пазара за бизнес имоти у нас има висока доходност от близо 9-10 процента, докато в Полша и Чехия, доскоро хитови дестинации за инвеститорите, печалбата вече е двойно по-ниска.

Конкуренция… сред купувачите

През последните години пазарът на имоти бе залят от жилища. Обичайните предложения набъбнаха с апартаменти, купувани с инвестиционна цел и с имоти на длъжници на банките. Кризата обаче стопи сделките наполовина. След дългогодишен спад на жилищния пазар отново се наблюдава оживление. А увеличаването на сделките връща и апетита към ново строителство. Имотите в центъра на София са хит на пазара, коментират брокери. Само за първите три месеца на годината сделките в елитните централни райони са нараснали двойно. В битката за елитен имот се стига до там, че покупки се правят на цени, по-високи от офертните! Конкуренцията сред купувачите води до повишаване на първоначалната цена с повече от 7-10 хил. евро! Явно по-заможните българи знаят правилата на играта, че по време на криза се инвестира в скъпи имоти. Определено го знае и средната класа, защото над 30 процента от покупките на имоти от началото на годината са на стойност над 100 хил. евро. Още повече, че в момента пазарът на жилища е изключително изгоден за купувачите. Сделките „на зелено” отново се връщат от началото на годината. Често половината от имотите в качествени сгради са продадени още преди довършването им. Мина времето и на малките кутийки. Клиентите искат по-обширни помещения, с по-високи тавани.

Къде е по-евтино – в България или в Швейцария?

Заможни българи купуват имоти в Германия, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Гърция, защото предпочитат да имат собствено жилище, вместо да хвърлят „грешни” пари за наем. Наши брокери например предлагат две къщи в Швейцария на стойност около 2.2 млн. евро. Къде-къде по-евтино и по-престижно от шато в Албена!

България отдавна е лидер в ЕС по отношение на собствеността на имоти. Деветдесет процента от българите живеят в свое жилище. А както се шегува един брокер, когато всеки притежава собственост, революциите – като тази в Русия от 1917 г., стават невъзможни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи в събота за 2З области на страната

В събота , 5 октомври, минималните температури ще са между 14 и 19°, в София 16°. На запад максималните ще са до 19-20°, докато над Източна България до 29-30°, в София – 20°. През деня над страната ще премине студен фронт. Локални, временно..

публикувано на 04.10.24 в 19:45

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00
есен

В края на седмицата идват дъждове, има жълт код за силен вятър в 4 области

В петък , 4 октомври, минималните температури ще са между 10 и 15°, в София 13°. Максималните ще достигат от 26 до 31°, в столицата ще е 28°. През деня в Централна и Източна България ще е слънчево. На запад облачността ще се увеличава и след обяд..

публикувано на 03.10.24 в 19:45