Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалната независимост на българския лекар е застрашена

Снимка: архив

Българските лекари излизат на символичен митинг за един час пред лечебните заведения в знак на солидарност с колегите си от ЕС, в Деня на протест на европейските лекари . Основните искания на медиците са за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на репресиите върху лекарите, достойно заплащане, достойни условия на труд и прекратяване на корупцията. По думите на зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов протестните действия на лекарите целят да привлекат вниманието върху наболелите проблеми в българското здравеопазване, свързани с финансовия дефицит:

„Той е перманентен, от около 6-7 години. Когато беше гласуван бюджета на НЗОК за 2014 казахме, че той ще предизвика сериозен дефицит. Едно лечебно заведение, при липса на финансов ресурс, ще се ограничи в приема на болни до минимум. Ние искаме европейско здравеопазване, а парите за здраве на човек от населението в България са най-ниски в ЕС, да не говорим за проценти от БВП. Не можем да искаме с малко пари да правим качествено здравеопазване. За да имаме такова, финансирането трябва да бъде както в другите европейски страни. Досега нещата се крепят именно благодарение на лекарите и медицинските специалисти, които работят в системата. Те са най-ощетени от това недофинансиране, наравно с пациентите.”

Заради липсата на оптимална работна среда и хроничното недофинансиране на системата, лекарите са принудени да напуснат работното си място в търсене на по-добри условия. Това е една от причините лекарите ни да се реализират в други европейски страни и дори отвъд океана. Миналата година БЛС направи анкета за причините, поради които лекарите напускат страната.

„Оказа се, че основните причини са три – казва д-р Йорданов. – Първата е свързана със специализацията и кариерното развитие, почти в същия процент е заплащането и накрая несигурността в българското здравеопазване. Оказва се, че средната възраст на лекарите в България е около и над 50 -55 години. Около 20 на сто от тях са в пенсионна възраст. Лекари между 35 и 45 години липсват, а тези до 35 год. са едва 25 на сто. На практика, след около десетина години ще се яви остър дефицит на лекари в България. Ако миграцията се усили картината става още по-драстична. Затова не трябва да си затваряме очите пред този проблем и колкото по-рано вземем мерки като европейските страни, които вземат специалисти и от чужбина, включително и от България няма да се стигне до там. Все пак се надявам, че и обществото и управляващите ще си дадат сметка за назряващия проблем и ще вземат мерки навреме. Дори вече сме закъснели.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40