Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп новини от българската сцена

БНР Новини
Калин Вельов, Нина Николина и Екатерина Ангелова
Снимка: личен архив

Нина Николина, в компанията на перкусиониста Калин Вельов и народната певица Екатерина Ангелова, представи нов етно проект „Пендара”. Автентичен фолклор, екзотични ритми и електронно звучене – този музикален микс се получава от съвместната им работа, заедно с  продуцента на проекта DJ Бор4е Бояджиев. Той прави авторски аранжименти, съчетани с афро кубински, бразилски, латино и ориенталски ритми, изсвирени от Калин Вельов. Нина Николина е известна със своята любов към фолклора ни. Творческата й кариера е изградена върху него, като често прави синтез с поп музика. „Попадийо” е народна мелодия от трънския край – характерен със специфичния си диалект и хумористичните текстове на песните. Певицата, заедно с Екатерина Ангелова, е подбрала репертоар за проекта от различни региони на България.






За първи път той е представен на международна музикална сцена от Нина Николина и Калин Вельов през 2002 година, в Холандия. Студийните и концертни записи  в България са с участието на Недялко Недялков – кавал. От 2012 година към тях се присъединява и народната изпълнителка Екатерина Ангелова.
СнимкаЕлица Наумова е позната от първия сезон на телевизионното състезние „Гласът на България”. Сега представя нов сингъл. „High” свързва музиката с женственост, сексапил, свобода.  Това e моментът, в който подсъзнанието ти плува и рисува картини свободно, понякога нелогично и екстазно. Моментът, в който няма разделение и характеристика на пола, а само движения, ритъм, докосване, нашепване... неща, за които мислиш и те карат да се чувстваш добре, да се чувстваш high" – споделя с усмивка Елица. Текстът е написан от изпълнителката. Песента вече е в клубовете, благодарение на DJ Diass.

Китаристът Георги Георгиев положи началото на музикалния проект Homeovox с пилотния видео сингъл от него – „Изгубен”. В стилово отношение той представлява смесица от инди, алтърнатив, поп и рок. Музиката и текстът са написани от самия музикант, а видеото е по идея на режисьора Мария Стоянова. В реализацията на „Изгубен”, участват като гост музиканти още Стефан Пoпов (барабанист на Gravity Co) и Иван Вълев (басист в група LaText). Това е първият сингъл от предстоящия дебютен албум на Homeovox. С него стартира и Homeovox music – малка музикална компания за млади независими артисти. За Георги Георгиев този проект е странично занимание от „Остава” – формация, в която свири от самото й създаване. Homeovox се ражда по време на независимото музикално сдружение „Жълта музика”. През годините то се разпада, но през всички тези години стилистиката на „жълтата музика” присъства в много песни на различни поп изпълнители. С Homeovox music Георги Георгиев, заедно със своите колеги, има желанието отново да възроди това течение в българската музика.
Нашумелият в последно време поп изпълнител VenZy, представи новата си песен „Въпрос на време” по негова музика. Текстът е написан от Илия Григоров и Владимир Ампов-Графа, като той е автор и на аранжимента. Към „Въпрос на време” има заснет и видео клип, режисиран от Васил Стефанов. В песента специално участие взима и младата изпълнителка Дивна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15