Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голф – защо не и в България

БНР Новини
Снимка: golfbg.com

През 2014 г. в България се провеждат, вече пети път, серии на турнира по голф Mtel Golf Masters. От старта им в края на април до финала в края на септември, ще се мине през два квалификационни и един отборен турнир. За юни тази година Европейската голф асоциация съвместно с българската организираха в град Правец европейско първенство за аматьори. Турнирният календар на голф игрищата за 2014 г., които членуват в Българската голф асоциация, показва, че за малкото време, откакто се практикува в България, спортът е претърпял голямо развитие.

Снимка: Любомир ЛазаровПървото игрище за голф в страната е изградено едва през 2000 г., а Българската голф асоциация се създава през 2001-ва. Игрищата все още се броят на пръсти, но експерти прогнозират, че до няколко години ще са десетки. За краткото време, откакто го има, голфът е станал част от системата на спортното образование. Националната спортна академия провежда курсове по голф и разполага с тренировъчно игрище. За него дори са написани академични дисертации.

Снимка:golfbg.comНо все пак, голфът в България е още в начална фаза. В такава фаза е и свързаният с него туризъм. Като туристически продукт, той осигурява малко над 0,1 % от общото предлагане на страната като туристическа дестинация. Това обаче не е малко, ако се има предвид краткото му съществуване. Почти толкова от общото предлагане на туристически продукт формира и традиционният за страната ловен туризъм, развиван още от времето на социализма.

Снимка: БГНЕССмята се, че за развитието на голфа допринасят не само природните дадености, но и членството на България в Европейския съюз, което я утвърждава не само като „близка”, но и като стабилна, предсказуема дестинация. Потенциалът за развитие на спорта и свързания с него туризъм е голям, но за да се реализира трябва да се преодолеят и някои проблеми. Един от тях е недостигът на спонсори. При откриването на сериите Mtel Golf Masters за тази година, представител на спонсориращия ги телеком отправи пожелание и други компании да последват примера му и да работят за развитието на голфа в България. Пожелания имат и еколозите. Според тях, някои от игрищата в страната са изградени на неподходящи места, нанесли са щети на естествения ландшафт, флората и фауната, и това не бива повече да се допуска. Подобни пожелания към голфа обаче се отправят и другаде по света и не отменят усещането, че този спорт е добре дошъл и в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35