Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът между София и Киев продължава при нови обстоятелства

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На форума на високо равнище във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, българският президент Росен Плевнелиев се договори с новоизбрания си украински колега Петро Порошенко да посети Украйна в близко време. Визитата е част от един двустранен политически диалог, който не спира, въпреки драматичната украинска криза.

През март на посещение в Киев беше външният министър Кристиан Вигенин. Тогава, на среща с изпълняващия длъжността президент – Александър Турчинов, министърът изказа удовлетворение от отказа му да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на закона за държавната езикова политика в страната. Месец по-рано българското правителство бе изразило недоволство от решението на новите управляващи в Украйна да променят приетия от Виктор Янукович закон за основите на държавната езикова политика. Той дава статут на регионален език не само на руския, но и на българския в районите с малцинствено население от над десет процента. По силата му в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности – Арциз, Измаил, Болград, българският език е приет за регионален. Радикалите в Украйна дори настояваха използване на руски език на обществени места да се инкриминира. Според юристи и дипломати това би засегнало и другите неукраински езици.

Темата ще е обект на разговори и при предстоящата визита на президента Плевнелиев. Още във Варшава Петро Порошенко пое ангажимент след встъпването си в длъжност като президент на Украйна да се отнесе много сериозно към правата на българите там и да търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти. Шансовете за благоприятно развитие на нещата са високи. Порошенко е тясно свързан с българската общност в Украйна, завърши предизборната си кампания в Болград и има топли чувства към българите.

Ако през март министър Вигенин разговаря в Киев с изпълняващ длъжността президент, сега събеседник на президента Плевнелиев ще е един действащ държавен глава, към чийто избор се отнася с уважение и самата Москва, и от когото светът очаква да нормализира обстановката в страната.

Посещението на президента Плевнелиев в Украйна съвпада и с момент, в който търговският обмен на България с тази страна се е свил заради кризата с 50-70 на сто, а това чувствително е намалило общия ѝ износ. Украйна е един от основните търговски партньори на България и това е голям проблем. Несъмнено и той ще залегне в програмата на президентската визита. В програмата вероятно ще залегне и особено чувствителния въпрос за сигурността на доставките на руски газ за България през украинска територия. Дневният ред на визитата тепърва ще се уточнява, но още отсега тя е натоварена с високи очаквания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30