Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пред избори – много въпроси и малко отговори

БНР Новини
След като миналата седмица ДПС изненадващо се обяви за предсрочни избори, вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев призова за оставка на кабинета.
Снимка: БГНЕС

От няколко дни политическите събития в България се развиват с шеметна бързина и противоречиво. След като миналата седмица ДПС изненадващо се обяви за предсрочни избори, вчера изненадващо и лидерът на партията мандатоносител – БСП, Сергей Станишев, призова за оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори до края на юли. Краят на юли е озадачаващ срок не само защото е твърде кратък. Само допреди дни социалистите бяха против избори незабавно и смятаха, че в рамките на тази сесия на парламента могат да се извършат немалко законодателни промени.

Соцлидерът смяташе да проведе консултации за предсрочни избори с парламентарните и извънпарламентарни сили, но президентът Росен Плевнелиев го изпревари, като за обсъждане на изборите свика за идната седмица извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. В този орган са представени само парламентарните сили, извънпарламентарни няма, но пък има представители на правителството и специалните служби. Явно за държавния глава предсрочните изборите са станали въпрос на национална сигурност, тъй като според него ситуацията в страната е непредсказуема, а в условията на тежка политическа и парламентарна криза политическите лидери се замерят през медиите с противоречиви изказвания. Президентът е на мнение, че не става въпрос само за дата на избори, нито пък за дата, която да е изгодна на един или друг политически лидер.

Традицията изборните правила да бъдат променяни непосредствено преди всеки вот ще бъде спазена и сега. В края на седмицата се очаква парламентът да разгледа искането на президента за референдум, свързан с избирателната система. За такъв държавният глава се обяви още в края на януари, но дали да се въведе задължително гласуване, дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път, законодателният орган ще решава едва сега. За месеците от януари насам обаче нагласите на политическите сили за референдума са променени. В началото на годината предложението за референдум се подкрепяше от ГЕРБ, а управляващите БСП и ДПС мощно му се противопоставяха. Сега, обтегнала отношения с доскорошния си партньор в правителството, БСП вече е за задължително гласуване което няма да благоприятства движението.

Досега премиерът Пламен Орешарски впечатляващо мълча. Предизборната обстановка в страната е такава, че има повече въпроси, отколкото отговори. Ясно обаче е едно – след година мъчително и оспорвано съществуване, си отива още едно, второ поредно правителство неизкарало пълен мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15