Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не се броят песните, които знам” – граовски фолклор със Славка Сакутова

БНР Новини
Снимка: Валя Божилова

Граово е район в Средна Западна България и по характерните си музикални белези се числи към Шопската фолклорна област. Освен изобилието от хороводни песни, тук се срещат представителните за района „сватовски” песни – вид бавни песни с характерна орнаментика на мелодията, която местните наричат „тресене”. Има и много жетварски и седенкарски песни. На седянката се събирали млади жени да правят даровете си, да шият и плетат. Идвали и ергени, запявали, ставало весело. „Стопанката на къщата държеше под око всички ни, гледаше закачките да не преминават границата. Имаше строг морал на живот” – разказва Славка Сакутова за времето на своята младост. В репертоара ѝ има много седенкарски песни, но една е особено прочувствена, разказва за мома, която изгаря сватбените си дарове: „Гори, гори, моя красна рубо, така гори мое клето сърце – либе ми се за друга ожени!”.

Славка Сакутова е родена на 6 юли 1927 година в София, но израства в село Беренде, на 42 км югозападно от София. Там има поверие, че ако новородено пие първа вода от звънче, ще е гласовито. Родителите на Славка спазват традицията. Прадядо ѝ е свещеник и добър певец, баща ѝ пее, майка ѝ също била гласовита. Помни красивите жетварски песни на нивата: „Зажни, Ружо, тебе лека ръка – бърза жетва, бързо жънеш, леко пееш, далече се чува…” . Момата пее, а от близката нива любимият се провиква „ехехеееей”, за да разбере, че я чува. Маранята на знойния ден се отразява в тези песни. „Пладнина е брайно” е такъв пример, един от първите записи на Славка в БНР.

Славка Сакутова е на седемнадесет години, когато се явява на прослушване в Радиото. В комисията са певците Атанаска Тодорова, Жечо Долчинков и Георги Бояджиев, отговорник за народна музика. Одобряват я, но баща ѝ не я пуска да стане певица. Вече омъжена, през есента на 1948 година, запява редовно като хоноруван сътрудник на Радиото. Пее „на живо” – съпровождат я Тракийската тройка на Станил Паяков и Угърчинската група на Цвятко Благоев. По-късно, след 1952 година записва граовски песни с оркестрите на Коста Колев, Иван Кирев и оркестъра на БНР. От тези години са познанствата ѝ с колоси в народната музика като Борис Машалов, който пее във Военния ансамбъл и акордеонистът Борис Карлов, тогава тамбурист. Борис Машалов я кани в новосформираната „Наша песен”. И Славка избира – тръгва из България с групата от известни певци, днес легенди в народната музика.

Легендарната група „Наша песен” с Борис Машалов и Борис Карлов, Славка Сакутова е трета отляво. Снимка: личен архив

„Надлъж и нашир сме обиколили България многократно. Пътувах с Борис Машалов, Борис Карлов, Ика Стоянова, Мита Стойчева, Лалка Павлова, Маша Белмустакова, Магда Пушкарова… Нямахме свой автобус и пристигахме с обществения. А понякога пътувахме и с каруци. Цялото село ни посрещаше – идваха кой с каквото имаше, кокошки, пити, баници, кофи с вино. Празник беше за хòрата, обичаха ни и ни чакаха с нетърпение. Пеехме солово, групово, имаше и инструментални изпълнения… Излизахме в чужбина с концерти – Англия, Франция, Швеция, Белгия, Съветския съюз тогава… Спомням си, в Швеция илюстрирах лекции на фолклористката Райна Кацарова. Повикаха ме в едно училище да показвам граовското пеене. Имаше голям интерес от страна на децата, но им беше трудно да научат орнаментиката. Тя е вродена у местните певици.”

„Една майка две радости прави – дъщеря дава и снаха посреща” – така разказва граовска песен на Славка Сакутова, звучала на много европейски сцени.

През 80-те на миналия век, когато се пенсионира, Славка не спира да пее – канят я за различни участия и празненства. Сърдечен и грижовен човек, и днес на 87 години приема млади таланти, на които дава песни и показва тънкостите на изпълнението. „Имам вече 65 години с песента. Не се броят песните, които знам”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15