Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев: „Мирът и сигурността не са безплатни”

БНР Новини
Снимка: БТА

„Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме”, каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE). Това е първата структура на НАТО на българска територия и част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и Съюзното командване по трансформацията в Норфолк, щата Вирджиния, САЩ.

„Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна, изтъкна президентът. – Тя не може сама да гарантира своята сигурност. Това се отнася в пълна степен и за България. Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни – когато сме интегрирани в достойното семейство на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС.”

Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят средата за сигурност в Европа, създават общи предизвикателства пред държавите от НАТО и изискват общ отговор, отбеляза още Росен Плевнелиев. Според президента, освен заплахите и рисковете от асиметричен характер, съюзниците от НАТО трябва да са готови да противодействат ефективно и на новия „хибриден” тип действия за дестабилизация и противоборство. Държавният глава беше категоричен, че само в рамките на колективната система за сигурност и отбрана страните от НАТО могат да гарантират своята независимост и защитата на общочовешките ценности, демокрацията и върховенството на закона.

„Инициативите „Интелигентна отбрана”, „Свързаност на силите” и „Концепцията за рамкови държави” дават възможност на страните-членки да дадат своя принос за колективната сигурност чрез специализация и сътрудничество, продължи президентът. – Надявам се да бъдем по-активни в изпълнението на съвместни проекти, както и в изграждането на общи отбранителни способности с въоръжените сили на нашите съседите и партньори. България е водеща нация в изграждането на този Център и това е доказателство за нашите амбиции да бъдем активен участник в интеграционните процеси.”

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който също присъстваше на откриването, заяви, че натрупаният опит позволява центърът да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

„Важно за нас, като българи и домакини на този център, е да демонстрираме нарастващите опит и експертиза между различните ведомства, организации – включително неправителствени, добави Шаламанов. – Основната цел на центъра е да подпомогне развитието в тази посока. Идеята България да специализира точно в тази област е свързана с желанието ни да има мост на сътрудничество и към ЕС. Управлението на кризи е обща отговорност и в региона, и в Европа. Натрупаният опит, включително и с ресора на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, позволява този център да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС”, посочи министър Велизар Шаламанов. Според него е необходимо да се увеличи броят на страните, които участват в центъра.

Центърът ще събира и анализира различни кризисни ситуации. Амбицията е поуките от българския опит и този на съюзниците от НАТО да подобри качеството на реакции. „Той не представлява оперативно звено, което реагира при бедствия и е в системата за управление на кризи. Това е клъстър, обединение на експертиза, база данни за случващото се не само в България, а и в Европа, за нуждите на България, Полша, Гърция в интерес на НАТО”, обясни неговият директор полковник Васил Русинов.

Предстои скоро Центърът да получи акредитация от Северноатлантическия съвет, което ще му даде международен статут.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12