Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Настоящият век е век на радикални промени

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Настоящият век е век на радикални промени. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на форум посветен на „Бъдещето на европейската дипломация”.

„Мениджърът от вчера днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация”, подчерта тя. „Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме със загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а натовариха други.”

Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да разпалят глобална унищожителна разруха, се отбелязва в анализа. Реакциите не са адекватни, липсва онова интелигентно и всеотдайно политическо лидерство, подплатено със знания, опит и посветеност на общественото благо, заяви вицепрезидентът. Тя допълни, че международната общност, затрупана с десетки и стотици стратегии и програми за благосъстояние и икономически растеж, трябва да се събуди срещу най-страшното зло – насилието, войната, унищожението, вместо съзиданието.

„За жалост хората не са иманентно разумни и предразположени към мирен компромис и здрав разум, както се надява за американците Хенри Кисинджър. Макар демокрацията, мирът, справедливостта да са се превърнали, пак според него, в споделено въжделение, ако не и във всеобща реалност. Той споделя, че Европа все още не се е сдобила с атрибути на държавност. А външната политика се стреми да примири противоречащи си национални цели и идеали за световен ред.”

Според вицепрезидента, единната европейска идея няма как да се случи, докато Югоизточна Европа не бъде опозната и приета такава, каквато е. „Прибързано започнахме да се делим на периферии и концентрирани кръгове – паричния съюз, миграцията, Шенген, които касаят нас и Румъния. Югоизточна Европа е част от Стария континент”, подчерта тя. На форума присъства дипломатът от кариерата Любомир Кючуков – председател на Института за икономика и международни отношения. В интервю за Радио България той сподели:

Снимка„Вече четири години американският държавен секретар, който и да е той в момента, може да се радва на комфорт, за какъвто Хенри Кисинджър мечтаеше преди повече от 30 години. Да има телефон, на който може да звънне в Брюксел, когато иска да се информира за позицията на ЕС по даден външнополитически въпрос. Със създаването на поста на Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурност и Европейската служба за външна дейност, ЕС направи възможната, на този етап, крачка към координиране на външнополитическите позиции на държавите-членки и единно артикулиране на подобни позиции. Това не следва да се бърка с формулирането и провеждането на единна, съюзна, или общностна външна политика. По начало външната политика и политиката за сигурност не са част от общностните политики и остават в сферата на изключителните пълномощия на отделните държави. Тоест координация има, но единна външна политика няма. Повечето анализатори, особено тези, които акцентират върху проблемите на сигурността в международните отношения са склонни да виждат в това слабост. Най-вече през призмата на забавената реактивност, в резултат на необходимото време за съгласуване на позициите на 28 държави, при кризи. От друга страна – на недостатъчната ефективност, поради консенсусния и оттам и компромисен характер на взиманите решения. Повечето анализатори, особено тези, които акцентират върху проблемите на сигурността в международните отношения са склонни да виждат в това слабост. Аз бих казал, че в слабостта се крие и сила. Позициите на ЕС никога не са крайни, в хода на консултациите острите ръбове се изглаждат и решенията носят в себе си позитивизма на меката сила. Това, от друга страна, често му позволява да бъде достатъчно ефективен в реалното решаване на проблемите, като се основава на политическата тежест на 28-те държави веднъж съгласували своите позиции. Самата позиция на Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурност фокусира много пресичащи се силови линии и интереси. Имат известен резон твърденията, че големите държави в ЕС предпочитат на тази позиция да има по-консенсусни, бих казал, по-малко силни и политически изявени личности, които да не се опитват да излязат извън рамкираните им пълномощия.”

Къде стои България в този сложен комплекс, според Любомир Кючуков?

„За съжаление ние по-скоро присъстваме, отколкото участваме, особено през последните пет години. България не успя да реализира очакванията на партньорите ни в ЕС и да играе активна роля на основата на наличната експертиза, позиции и контакти при изработване на общностни позиции по Балканите, Черноморския регион и постсъветското пространство. За дълги периоди политически, а не експертно-дипломатически обърнахме гръб на тези региони. Ние вече не сме фактор при обсъждането на позициите на ЕС по тези въпроси, а се задоволяваме да следваме общата тенденция. Резултатът е, че все по-малко се интересуват от нашите позиции, за разлика в годините от началото на промените насам, примерно по време на кризата в Западните Балкани, Косово и т.н. Дори когато президентът Буш кацна в София, той кацна със заявлението: „Дойдох да попитам за българската позиция по Косово”. Това не беше куртоазия. Очевидно прелом би настъпил едва, когато започнем да мислим за себе си като: ние ЕС, а не – те ЕС.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12