Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев се срещна с българите в Швейцария

БНР Новини
Момент от срещата на президента Росен Плевнелиев с представители на българската диаспора в Швейцария.
Снимка: БТА

Български младежи ще бъдат обучавани по швейцарската система за професионално образование. Това стана ясно през първия ден от посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария.

До края на тази година България ще стартира пилотен проект за въвеждане на елементи на швейцарската дуална система за професионално образование. Той ще бъде финансиран със средства от Българо-швейцарската програма в размер на три милиона и половина швейцарски франка и ще се реализира със съдействието на Българо-швейцарската търговска камара и на швейцарския бизнес у нас. Професиите, по които ще бъдат обучавани българските младежи, са в секторите машиностроене, текстил, хранителна индустрия и други.

Димитър Иванов от Временните обществени съвети на българите в Швейцария влиза в ролята на кореспондент на Радио България. Той разказва за срещата на държавния глава с българската диаспора. По повод предстоящия проект за дуалната система, Димитър Иванов използва нашата програма, за да зададе въпрос на президента Плевнелиев, което не е могъл да стори по време на срещата си с него: „По какъв начин ние, българите, които живеят в Швейцария, познаваща тази система от собствените си деца, можем да бъдем участници в този процес на въвеждане на дуалната система? Ние имаме опит, познаваме системата. Работим в различни сфери и можем да бъдем полезни. Това е важен фактор, който при такива проекти трябва да се отчита.” От Димитър Иванов ще разберете какви въпроси са поставили нашите сънародници на българския президент и какви са отговорите.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12