Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задачата „правителство” – все по-трудна

БНР Новини
Снимка: БТА

Вторият кръг от консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври партия ГЕРБ с парламентарно представените политически сили за съставяне на правителство приключи в неделя. През седмицата на ниво лидери партията, на която ще бъде връчен проучвателния мандат, се срещна с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Натоварен с много очаквания бе разговорът „на четири очи” между ръководителите на първата и втората по големина парламентарни формации – ГЕРБ и БСП. Няма да бъде съставено широко коалиционно управление бе резултатът от дългоочакваната среща между Бойко Борисов и Михаил Миков в неделя. БСП остава в опозиция и дори отказа да приеме предложението на ГЕРБ за поста председател на Народното събрание.

„Заявих нашата позиция, че сме в опозиция и това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, бе категоричен Михаил Миков. – Заявих, че ще бъдем достатъчно конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки.”

Лидерът на първата политическа сила се дистанцира от правото и отговорността за съставянето на правителство като обясни, че мандатът на ГЕРБ „не го приемаме като наш”, защото с решението на БСП да не се опитват да правят кабинет с техен мандат „на практика изчерпва всички други възможности”. Бойко Борисов съобщи, че след конституирането на парламента, ще предложи лидерска среща на партиите в НС, на която да се търси изход от създалата се ситуация. Към днешна дата той не приема формулата за правителство с програмна подкрепа, но без участие на политически представители на подкрепящите партии, каквато договорка бе постигната в четвъртък с Патриотичния фронт. Мнението му предизвика изненада, защото след преговорите с патриотите от преговорния екип на ГЕРБ бе заявено, че приемат подписа под програмата като коалиционен ангажимент и именно такова програмно споразумение ще бъде подписано както с Реформаторския блок, така и евентуалните подкрепящи бъдещия кабинет. Бойко Борисов се обърна към Реформаторския блок и Патриотичния фронт да излъчат представители в кабинета.

„Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма, заяви той. – Споделената отговорност означава лидерите – вътре в правителството. Там се решават нещата. В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски“ правителство. Заковаваме примерно 1 юли, за да има време „две в едно” да направим изборите – и парламентарните, и кметски, за да не харчим пари, и до тогава просто е нулево време или решаваме само наболелите проблеми.”

По-късно в неделя, след заседанието на Политическия съвет на коалицията, съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха, че са готови да предложат само експерти в евентуален бъдещ кабинет.

„Искам да потвърдя решението на Политическия съвет, че ПФ няма да участва с политически лица в евентуално правителство, независимо с чий мандат е, каза Валери Симеонов. – Такова решение беше взето веднага след изборите. Сега отново беше препотвърдено.”

„Ние нямаме никакви претенции кого ГЕРБ ще излъчат за министър-председател или за министри, но за нашата коалиция имаме пълното право сами да решаваме”, допълни Красимир Каракачанов.

Също в неделя, лидерите на Демократи за силна България и на Движение България на гражданите Радан Кънев и Меглена Кунева бяха избрани от депутатите на Реформаторския блок като съпредседатели на парламентарната им група. Този факт, според тях, ще помогне за повече консолидация и ефективност.

„Това, което даваме като знак с избора на двама съпредседатели при това абсолютно единодушно означава, че групата ни е стабилна и може да взима с единодушие важни решения”, заяви Меглена Кунева.

След като лидерът на ГЕРБ даде много ясен знак за участието на РБ във властта, каква е позицията на реформаторите?

„Решението кой ще представлява РБ в изпълнителната власт, ако такова съгласие е възможно ще вземе РБ, а не неговите партньори по същия начин, по който ние както знаете не обсъждаме персоналните промени на други политически сили, каза Радан Кънев. – Що се отнася до моето лично решение, то е дълбоко осмислено и е свързано с факта, че основната реформаторска работа, която ние сме си поставили като задача е пряко свързана със законодателния процес.”

Според Кънев и Кунева, въпросът за тяхното участие във властта към момента въобще не е обсъждан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00