Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България разчита на австрийския опит за мащабни инфраструктурни проекти

БНР Новини
Снимка: БТА

„Политическа стабилност не означава непременно сигурност, в това число и на инвестициите” – така дипломатично, намеквайки за други европейски страни, австрийският президент Хайнц Фишер коментира политическата нестабилност в България. Президентът на алпийската република бе на двудневно официално посещение в София по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия. Темите на разговорите с българския президент Росен Плевнелиев обаче далеч надхвърлиха протоколния повод за визитата.

Не само провеждането на двустранен бизнес форум с участието на над 50 австрийски и още толкова български фирми постави акцента на официалното посещение на Хайнц Фишер в София върху интензивните икономически връзки между двете страни. Числата са повече от категорични – двустранният стокообмен надхвърля 1 мрлд. евро годишно, а австрийските инвестиции в България са в размер на 6 млрд. евро, с което алпийската република заема водещото място сред чуждестранните инвеститори в България, ако се абстрахираме от руската инвестиция на „Лукойл”. По думите на вицепрезидента на австрийската стопанска камара Кристоф Матцнетер, „българите оценяват опита на австрийската икономика в страните от ЦИЕ”. На този опит разчита и българският президент Росен Плевнелиев за изпълнението на редица нови инфраструктурни проекти:

„Изграждаме и модернизираме транспортната инфраструктура като част от европейската. Предстои изграждането на сложни и технически много трудни за изпълнение проекти, например тунелът на магистрала Струма от 15 км, ще строим тунела под Шипка, ще строим жп тунели и мостове. Австрийските компании тук са световен лидер и ние ще разчитаме на сътрудничество и на техния интерес към предстоящите търгове, които ще се финансират и с европейски средства.”

България и Австрия вече си партнират в един мегапроект – „Южен поток”. След разговорите между двамата президенти стана ясно, че София и Виена твърдо подкрепят строежа на газопровода, но при изричното спазване на европейските правила. Хайнц Фишер подчерта, че решението за бъдещето на „Южен поток” е изцяло в ръцете на новата Европейска комисия, която преговаря с руската компания „Газпром” за налагането на Третия енергиен пакет. Става дума за отделянето на производството и доставката на природен газ от експлоатацията на мрежата за пренос. В София Фишер се обърна индиректно към Брюксел:

„Газопроводът „Южен поток” преминава през територията на страни-членки на ЕС и НАТО. Ние очакваме, че ЕС ще оцени този проект разумно, честно и обективно. Така, както има необходимост от „Северен поток“, за диверсификацията на енергийните доставки в Европа сега е необходим и „Южен поток“. Този газопровод се строи от европейски фирми. И когато всички условия на европейското законодателство са изпълнени, не виждам причина „Северен поток“ да съществува, а строежът на „Южен поток“ да се възпрепятства.“

Въпреки добрите показатели на икономическото сътрудничество между България и Австрия, австрийските инвеститори от години страдат от липсата на правна сигурност у нас. Политическата нестабилност в България от последните почти две години също се отразява неблагоприятно на бизнес климата. В тази връзка Росен Плевнелиев отбеляза самокритично:

„Повече от ясно е, че българските институции не са перфектни. Имаме какво да подобрим в тяхната работа. Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст. Не сме перфектни, но има огромен потенциал.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00