Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Захариев за вярата, семейството и актьорската слава

БНР Новини
Снимка: личен архив

Обикновено актьорите са заразени от вируса на звездоманията и суетата. Но не и Ивайло Захариев. Името му нашумя преди няколко години с ролята му на доброто ченге в хитовия крими сериал „Под прикритие“. За младия мъж обаче на първо място са семейството, приятелите, вярата в Бога и едва след това се нарежда актьорската професия. Признава, че все пак е късметлия, защото гледа на работата си като на хоби, което му носи доходи. Семейството за него е най-уютното място, където може да се чувства на 100% себе си, където падат всякакви щитове и стени. Среща пълната подкрепа на съпругата си Миряна. Наскоро фамилията им нарасна и Ивайло е вече баща на две момчета: Филип и Дамян. За нещата, на които иска да ги научи, той казва:

„Най-вече да открият личните си таланти, да имат свобода в мисленето, да не са ограничавани от общественото статукво. Да си задават един от най-важните въпроси: Защо? Ще се радвам да им предам и вярата си, но на първо място ще бъде свободата, да имат избора дали да го направят.“

Самият Ивайло е от хората с активна гражданска позиция. Той се превърна в едно от лицата на протестите срещу правителството на Орешарски. „В общество, което е свободно, човек трябва да се изразява свободно. Ако някой иска да ограби свободата ти, то тогава трябва да се надигнем“, споделя убежденията си той. А за това как идва вярата в живота му, Иво разказва:

„Не беше в някакъв кризисен момент. Напротив, бях сред приятели, бях започнал да се занимавам по-активно с театър. Вярата дойде, когато започнах да си задавам въпроси. Благодарение на приятел се заех да търся отговорите им в Библията. Най-интересното е, че когато ги получавах, те не просто отговаряха, а изпълваха сърцето ми. Затова християнството стана част от мен. Това да се самоопределям като посветен християнин е нещо, което е първостепенно в мислите ми.“

За ширещото се мнение, че вярата е за слабите хора, Иво казва:

„Слабите хора се поддават на своите слабости. Християнството е точно обратното – да се справиш въпреки недостатъците си и да бъдеш човека, който Бог е предопределил. За да обичаш ближния си, трябва да обичаш първо себе си. Ако човек е развалина, няма как да обича останалите. Исус каза: първо махни гредата от собственото си око, после вади треската от чуждото. Трябва да се справиш със себе си, а това никак не е лека задача.“

Иво активно се включва в различни каузи, като тази да мотивира младите да четат. Ангажиран е и с това да помага на наркозависими. Заедно с приятели са създали служението „Изход“, чрез което подкрепят хората, борещи се със зависимостта и стремящи се да изградят нова основа в живота си. „Правя го, защото вярвам, че това ще донесе положителна промяна за обществото“, споделя Иво. Дори и работата му като актьор често е социално ангажирана: 

„Имаме представление, казва се „Спасителят“, което играем пред гимназисти. Разказваме им много тежка история за момиче, което е на хероин. Моят герой се опитва да й помогне, но в крайна сметка, заради дилъра й, тя умира. Наистина тъжна история, която се надявам да достигне до нашите зрители и да им покаже, че с наркотиците шега не бива. Обикновено след представлението има половин-един час дискусия с учениците. Говоря с тях на тези теми.“

Само на 30 години, Ивайло има вече няколко роли в киното, както и в театъра. Предпочел е да бъде актьор на свободна практика по примера на професора си от НАТФИЗ Атанас Атанасов. За професионалния си избор казва:

„Още като малък с братовчедка ми правехме различни сценки пред баба и дядо. Имитирахме ги или пък разигравахме някаква приказка. Това винаги е било за мен начин да се изразявам, да показвам как гледам на света. От 8 клас влязох в училище с актьорска паралелка. Академията беше естествена стъпка напред и след завършването се оглеждах за проекти.“

Сравняват Иво с холивудската звезда Киану Рийвс. Признава, че подобно оприличаване го ласкае. Казва също, че славата е нещо нормално за професията му, но добавя:

„Ако един актьор не е известен на своята публика, значи има някакъв проблем. Въпросът е какво прави с нея. Вярата много ми помага да не се главозамайвам. Приятелите също много здраво ме държат стъпил на земята, така че да не си кажа: „Даваха ме по телевизията, аз съм голямата работа”. Не. По-скоро гледам напред за нови творчески проекти, отколкото да изцеждам славата си за лични облаги.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17