Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПИН се бори не със страх, а със знание

Снимка: архив

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. В България за ХИВ се заговори след средата на 80-те години на ХХ век. Мисълта за него, макар да всяваше ужас, рядко се възприемаше като реална заплаха. СПИНът раждаше вицове и сензации в жълтите вестници, но всичко продължаваше в общи линии по-старому. По онова време властите се чувстваха объркани пред „чумата на ХХ век” и не знаеха как да реагират – дали да затварят вирусоносителите в изолатори, или да ги реинтегрират в обществото. Каква е ситуацията днес, 30 години по-късно? Според д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране, българите все още не са се разделили с рисковото си мислене за СПИН, игнорирайки възможността точно на тях да им се случи.

Макар в България разпространението на ХИВ да е под средното ниво за страните от ЕС, броят на новооткритите лица с вируса пълзи нагоре: през 2006 г. новите случаи са 83, през 2010 г. – 163, а от началото на 2014 г. – 195. Класацията водят големите градове София, Пловдив и Варна. В общество като нашето, в което родители говорят с децата си за сексуално образование с половин уста, а и самите те не са съвсем на „ти” с превенцията, пътят към сексуалната просвета трябва да минава и през училището. Нещо, което засега в България като цяло липсва. СПИН се бори не със страх, а със знание, как да предпазиш себе си и човека до теб. В този смисъл най-съществен е приносът на действащата от 2004 г. Програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, с традиционните си АНТИСПИН кампании и кабинетите и мобилните екипи за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. 65% от новите случаи са регистрирани в кабинетите по Програмата, уточнява нейният директор д-р Тонка Върлева, според която към 21 ноември 2014 г. в страната са регистрирани общо 2 025 носители на ХИВ. Най-уязвима група е тази на мъжете, имащи сексуални контакти с други мъже, такива са 43% от новите случаи.

Делът на новорегистрираните с ХИВ лица, инжекционно употребяващи наркотици, от 46% през 2008 г. е намален до 11% през 2014 г. Преди 3 години младите хора до 29 г. бяха повече от половината от новите ХИВ случаи, през 2014 г. делът им спада до 29%. Над 37 000 души са се изследвали само в летните инициативи на Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, – разказва д-р Върлева, но допълва: – Като неуспех бих посочила, че не сме се справили достатъчно с намаляването на дискриминацията спрямо хората с ХИВ/СПИН.

Държавата осигурява безплатна терапия на нуждаещи се, независимо, дали са здравноосигурени или не, посочва д-р Върлева. В страната действат 5 сектора за лечение на пациенти с това заболяване към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Годишно лечението на пациент с ХИВ положителен статус струва от 5 000 до 7 500 евро. Д-р Върлева уточнява, че 89% от пациентите, започнали лечение през 2007 г. са живи и продължават да се лекуват. Сред пациентите има дори такива, които са открити през 1987 – 1988 г. Какво се прави за социалната реинтеграция на живеещите с ХИВ/СПИН?

Ние подкрепяме дейността на 4 неправителствени организации на хора, живеещи с ХИВ/СПИН. Те предоставят консултации относно терапията и приобщаването на семейството към ХИВ статуса на лицата и социална подкрепа. Тази година имаше голяма среща по тези проблеми. През 2015 г. ще продължи активната работа за решаване на социалните и здравните проблеми на хора с ХИВ/СПИН, – каза в заключение д-р Върлева.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В цялата страна работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон: 0 700 130 40.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53