Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Визии за Европа: европейските приоритети през българския прочит“

Снимка: movebg.com

Следващите пет години са ключови за бъдещето на Европейския съюз и за мястото му както в глобалната политика, така и на регионалната сцена. Те са важни и за перспективите за развитие и ролята на България в определянето на европейския дневен ред. Европейският проект днес е изправен пред сериозни социални, икономически и геополитически предизвикателства, а повишаването на доверието на гражданите в европейските институции и участието им във формулирането на решения и препоръки са пряко свързани със състоянието на демокрацията и укрепването на легитимността на ЕС.


Съюзът се намира в период на преосмисляне на модела си, за което са необходими нов общ прочит, нова дългосрочна визия и далновидно лидерство. „Европейски съюз, който действа по-мащабно и е по-амбициозен по големите теми“. Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи своята програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна, която включва различни приоритети и мерки за съживяване на ЕС. Ключов фактор за „връщането на Европа отново в играта“ е по какъв начин ЕК ще канализира и балансира политическата си енергия по най-добрия начин и дали ще успее да гарантира ефективно междуинституционално сътрудничество, за да бъдат постигнати максимални резултати по важните теми. А как тези теми и приоритети биват разчетени и резонират на европейско и национално ниво е определящо за партньорството между държавите – членки, институциите и гражданите в европейските процеси.

„Визии за Европа: европейските приоритети през българския прочит“ е тема на дискусията, която се проведе днес в София. Тя бе организирана от гражданската платформа MoveBG (България може), а поводът – нейната първа публикация на европейска тематика „Визии за Европа: европейските приоритети през българския прочит“. В обем от 100 страници 13 видни български експертисподелят своите визии за социално-икономическите и геополитическите предизвикателства и възможности пред Европейския съюз, интерпретирани в контекста на приоритетите и програмата на новата Европейска комисия и нейния председател Жан-Клод Юнкер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00