Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще стигнем Европа?

БНР Новини
Снимка: БТА

Емблематичната за прехода ни песен „Как ще ги стигнем американците” на неповторимия Тодор Колев продължава да звучи актуално и днес. Този път обаче така мечтаната цел е достигане на европейския жизнен стандарт. И макар че вече осем години гордо се кичим със званието страна-членка на ЕС, все още сме далеч от желаната Европа и по-скоро здраво сме се закотвили на Балканите. „Индексът на настигането” за 2014 г. ни отрежда 28-а позиция от общо 35 държави на Стария континент, поставяйки ни в една група с Черна гора, Румъния и най-засегнатата от кризата Гърция. Класацията се прави за четвърта поредна година от институт „Отворено общество” и има за цел да установи до колко страните от Централна и Източна Европа са настигнали западните държави на континента. Изследването включва, освен старите и новите членки, кандидатите за присъединяване към общността, сравнявайки нивото на сближаване или отдалечаване в четири категории: „Икономика”, „Качество на живот”, „Демокрация” и „Управление”.

Къде сме ние? Кога ще стигнем Европа?

Държавите са обособени в шест групи на базата на сходни резултати. Начело на класацията са скандинавските страни и Холандия, следвани във втората група от представителки като Германия, Великобритания и Франция. България е едва в пета група, а последната шеста е съставена изключително от балканските държави. Макар страната ни да е изпреварила северната ни съседка Румъния, с която постоянно се конкурира, не успява да се доближи до така желаните средни нива на развитие в Европа. „Ако една година се придвижим стъпка напред, след това правим една назад”, коментира Марин Лесенски от „Отворено общество” и добавя:

„За България може да се каже, че най-успешно настига Запада в категорията „Икономика”, заемайки 28-а позиция, а най-отдалечена е по „Качество на живот”, където мерим показатели като здраве, здравеопазване, ниво на образование, богатство на домакинствата и други. В другите две категории: „Управление” и „Демокрация” страната ни също не се представя много добре.”

Ниският държавен дълг е показателят, по който страната ни е сред отличничките, нареждайки се на второ място след Естония. И до тук приключват добрите новини. България е сред най-корумпираните държави в Европа. Характеризира се още с високо ниво на неравенство в обществото, което с годините се увеличава, както и с висок риск от бедност. Нестабилната вътрешнополитическа обстановка пък прави българите скептични за това как действа демокрацията у нас. Страната ни е на последните места в ЕС и по върховенство на закона, и по медийна свобода, тема особено щекотлива от последните дни във връзка с терористичния акт в Париж срещу свободата на словото и печата. Решителни и смели реформи, направени навреме, могат да преобърнат ситуацията у нас, категоричен е г-н Лесенски.

Кога и ще успее ли изобщо България да настигне Европа?

„Може да стане много бързо. Давам за пример Естония, която напредва с три места всяка година и която е на тринадесета позиция, докато България се движи между 28-о и 29-о място” – коментира експертът. „Това означава, че една страна за четири години може да напредне много. Важно е да се каже, че няма едно-единствено нещо, което да се направи и оттам нататък нещата да тръгнат. Реформите трябва да се движат в пакет. Това, което наричаме европейски модел на развитие, доброто управление, липсата на корупция, добрите закони, в съчетание с медийната свобода, с висока степен на образованост са основните стъпки, които движат обществата напред. Няма магическа пръчка, но има сравнително лесни решения, които могат да се вземат.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45