Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на имотите в големите градове бавно тръгват нагоре

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Приключилата 2014-а е по-силна по обем на продажбите от предходната година. През последното тримесечие се наблюдава характерното за българския пазар предпразнично оживление, когато бързаме да свършим всичко, което не е било приоритет по-рано през годината. Пазарният ръст се дължи предимно на жилищния сегмент. По данни на НСИ, цените в някои от големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив отбелязват трайно, макар и леко, покачване от около един процент. В други по-малки населени места в Северна и Централна България, цените все още се колебаят или отбелязват лек спад.

Според експерти, причината за оживлението в големите градове през миналата година е свързано с несигурността в банковата и финансовата сфера, която кара част от физическите лица със значителни суми на депозит да закупят имот, виждайки в това повече сигурност за парите си. По такъв начин кризата във финансовия сектор създава възможност за имотите. Очакванията са 2015-а да запази темповете от предходната година и така пазарът да продължи своето бавно възстановяване.

През тази година южните квартали на столицата ще бъдат реализирани няколко нови жилищни проекта, но със сравнително скромен размер от 5-6 хил. кв.м разгъната застроена площ. По данни на НСИ, средната цена на квадратен метър при сключените сделки през третото тримесечие на миналата година е около 760 евро, а според бранша офертите са различни, на цени между 500 и 2500 евро/кв.м в зависимост от локацията, допълнителните характеристики и довършителните работи.

Още възможности пред бизнес и логистичните площи създава и започналият процес на спад на лихвите, който в дългосрочен план може да накара „спящите пари” да се влеят в икономиката. Процесът, според Иван Велков от Национално сдружение „Недвижими имоти”: „Не е толкова видим и проследим в по-рисковите пазари, какъвто е и българският, където не само лихвените проценти оказват влияние върху различните сектори на икономическата активност, особено в сектора на недвижимите имоти, където резултатите от едно или друго решение са много по-бавни като цикъл от редица други сектори и индустрии.”

Промяната в лихвените равнища, смята Иван Велков, би довела до по-голямо използване на финансови инструменти, но евентуалния ефект от това ще видим най-рано след 6 до 12 месеца, а не веднага. Михаела Лашова, която работи в консултантска компания, коментира очакванията на бранша така:

„Ако лихвите по инвестиционните кредити намалеят, то доходността по недвижимите имоти ще се повиши, от гледна точка на това, че при 4-5 процента годишна лихва, маржът който търсят инвеститорите ще е около 3 процента. Това е стандартът горе-долу за пазара. Една офис сграда би се продавала с 8 процента доходност. Разбира се, при наличие на всички останали критерии – финансова стабилност, политическа стабилност и активен пазар.”

Инвестиционните сделки с имоти, през 2014-а са в няколко направления, допълва още Михаела Лашова: покупка на земя с цел развитие на инвестиционни проекти или продажба на офис сгради с доходност около 9 процента. Потенциал съществува пред високия клас („А”) офиси, където свободните площи са под 5 процента, което наред с търсенето от страна на колцентрове и аутсорсинг компании, отваря възможност за нови проекти.

„Тенденцията е наемите да са около 12 евро/кв.м в новите сгради клас „А”, които отговарят на изискванията на международните наематели, а при по-ниския клас офиси, цените са от порядъка на 8-9 евро.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40