Тапас (различни видове хапки), фламенкинес (рулца от бекон и кашкавал), писто (печена салата), сепия на плоча, пудинг де кафе… Това е само малка част от специалитетите, които се сервират в единствения автентичен испански ресторант в София. Шеф Пако, главният готвач и собственик на заведението, предлага дълъг списък от най-доброто от средиземноморската кухня на всички, които искат да усетят вкуса на истинските испански специалитети, без да напускат столицата. Преди да се установи тук, той е прилагал кулинарните си умения в Шотландия, Белгия, Германия. Решава да опита късмета си и в София и, ако не потръгне, да се прибере окончателно в Испания. Тук е вече девет месеца и въпреки бюрократичните трудности, които среща, казва, че е доволен, опитва се да гради бъдещето си в България и защо не да отвори още един ресторант в София.
Най-важното за него е да предложи на клиентите си испански ястия, на които е придал, както той казва, „искрицата”, която ги прави истински. Добавя с усмивка: „Ако не мога да постигна истинския испански вкус, по-добре да започна да правя пици”. Готвенето на средиземноморски специалитети си има тънкости, но трябва и още нещо…
„Най-напред трябва да кажа, че никога не съм изучавал готварство” – казва той. – Учил съм се от майка ми, която беше отлична готвачка. Мисля, че готвенето е нещо, което идва от душата, а не зависи от знанията, които имаш. Виждал съм професионални готвачи, които не достигат нивото на хората, усещащи кулинарията със сърцето си”.
Защо настоящата му спирка е точно България?
„Най-напред работих в Германия и тогава приятелката ми беше българка. България много ми хареса. Испанската кухня не беше разработена тук, имаше испански ресторанти, но в тях не се предлагаше автентичният вкус. Тогава реших да дойда в България и да опитам късмета си”.
Какво харесва шеф Пако от българската кухня и как му се струва животът далече от средиземноморския бряг?
„От българската кухня съм опитвал много неща и мога да кажа, че например шкембе чорбата се приготвя по сходен начин и в Испания. Много ми харесва кебапчето, както и някои супи, които наистина са много вкусни. Ако трябва да кажа нещо за живота в България, мисля че страната ви предлага много възможности. Обществото трябва да се развие още малко. Струва ми се, че хората са малко тъжни, чувстват се донякъде излъгани, но се надявам това скоро да се промени. Всички страни са преминали през това и ми се иска скоро българите да добият друго излъчване.”
Ресторантът на шеф Пако е изключително приветливо място, където музиката, ароматът на средиземноморска кухня и усмивката, с която посрещат гостите, успяват да ги откъснат за момент от натоварения им график.
„Има клиенти от Латинска Америка, българи, испанци. Испанците са малцинство и това ме изненадва. Голямата част от клиентите ми са българи, които са живели в Испания и познават тамошната гастрономия. Това, което ми казват всички, е, че предлагаме автентичния испански вкус, който не може да се опита в други заведения. Зехтина, испанската шунка, ориза, с който правим паелята – всички съставки внасяме от Испания.”
„Имам желание да организирам първия в България национален конкурс за приготвяне на паеля”, продължава шеф Пако. Идеята му хрумнала, след като получил снимки на паеля, приготвена от българин, която по думите му „не изглеждаше никак зле”. Идеята е да се отправи покана към готвачи от всякакви ресторанти от цяла България, които да покажат уменията си пред един истински майстор на средиземноморската кухня.
Снимки: личен архивВ „България днес“ отбелязваме Деня на християнското семейство - 21 ноември с разговор-прозрение на Дарина Григорова с отец Сергий Павлов, предстоятел на храма „Успение на Пресвета Богородица“ в столицата за любовта, семейството и изкушенията на делника...
В петък вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен, в Предбалкана и в близост до северните склонове на планините от Южна България – бурен. Облачността ще бъде разкъсана, значителна над западните райони, но следобед от северозапад бързо ще започне..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на София, съобщи БТА. Като възможна нова локация се обсъжда част от сградата на Професионалната гимназия..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..