Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Администрацията трябва да стане модерна и да бъде насочена към гражданите и бизнеса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Реформа в администрацията и въвеждането на електронни услуги ще са приоритет в работата на вицепремиера Румяна Бъчварова и нейния екип, стана ясно от проведения в понеделник брифинг.

„Има потребност те да бъдат координирани, по начин, който да гарантира резултатите от тяхното провеждане, каза тя. Държавната администрация е основата за предоставяне на услуга на гражданите и тези услуги трябва поетапно и много ускорено да бъдат електронизирани, което е свързано с концепцията за електронно управление. Това е отговор на един основен приоритет от нашето управление – гарантирането на прозрачна политика и постигането на открито управление“.

По думите на вицепремиера по коалиционната политика и административната реформа, в момента служителите са 120 000, а бюджетът за издръжката им до края на годината е намален с 10%. Численото ограничаване на администрацията не трябва да е самоцел, а резултат от поредица други усилия, смята Бъчварова. Ще се работи за модерна администрация, насочена към гражданите и бизнеса, която да решава проблемите. Вицепремиерът припомни, че у нас действат 2312 административни услуги и над 900 регулаторни режими, но едва 13% са електронни. На практика над 60 на сто от транзакциите за 2013 г. са за предоставени удостоверителни услуги, чийто крайни потребители не са гражданите и бизнесът, а други администрации. Затова предстои пълен одит на административните услуги и регистри.

Акцент в административната реформа ще бъде извършване на оценка на въздействие на законодателството. Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че всеки ден средно 2,5 нормативни акта търпят промени и даде примери:

„Най-често променяните закони са Кодексът за социалното осигуряване – 61 пъти от 2007 г. до сега, Законът за здравното осигуряване – 47 пъти, каза тя. – Законът за здравето е претърпял 40 промени, а Данъчно-осигурително процесуалният кодекс – 37. Честата промяна в законодателството затормозява управленските процеси, но и натоварва хората, които трябва да работят в тази среда“.

Вицепремиерът заяви, че разчита на партньорство от страна на депутатите в Народното събрание и подчерта, че с въвеждането на задължителна оценка на въздействие на законодателството редица държави отчитат до 40% намаляване в броя на новите закони, както и подобряване на нормативната уредба.Стана ясно, че за правителството е важно и включването на гражданските организации и бизнеса при формирането на политиките и вземането на управленските решения.

Румяна Бъчварова информира, че още през първите два месеца на правителството е била разработена и одобрена пътна карта за изпълнението на Стратегията за административна реформа 2015-2020 г. и е подготвена за публично обсъждане пътната карта за електронното управление до 2020 г. Тя заяви, че в програмата, която правителството ще приеме в сряда, са отразени широк набор от мерки

„Виждате колко активно работят колегите в ключови сектори, продължи вицепремиерът. – Вече са заявили мерки, които предприемат и оформят концепцията си за необходимите реформи. Имам предвид и здравеопазване, и правосъдие, и в образованието. Това изисква координация, която няма да приключи с приемането на програмата. В Съвета за развитие, който определихме като основен орган, ще се търсят решения и позициите на правителството и на подкрепящите го партии. Ще има възможност да се обсъждат теми, които предлагат отделните министри и не са в програмата. Ако се приеме решение, то ще бъде вписано в нея“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това показват данни от национално социологическо проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на проектите "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за..

публикувано на 16.10.24 в 17:03