Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска подкрепа от САЩ срещу „Турски поток”, но съжалява за руските енергийни проекти

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Енергетика, отбрана и култура са основните направления за стратегическото партньорство между САЩ и България през настоящата 2015-а. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с членовете на Американската търговска камара. Борисов каза, че е притеснен от изборната победа на крайно лявата партия „Сириза“ в Гърция и използва форума, за да отправи послание, че ще защитава интересите на народа, за да не се повтори и тук гръцкият сценарий.

Премиерът коментира още, че България е лоялен партньор на НАТО, ЕС и Русия, но тази лоялност не винаги е двустранна. Дали обаче виновни за това са партньорите на страната, или непоследователността на българските политици и опита им да служат на двама господари едновременно – евроатлантическите структури и Русия. В енергетиката ни има много неосъществени проекти по тази причина.

Освен Русия, Борисов разкритикува и „ненадеждното“ поведение на НАТО-вските съседни на България Турция и Гърция. По повод намеренията им за участие в проекта „Турски поток“, премиерът заяви: „Може ли НАТО-вска страна да спомогне България да бъде заобиколена?“, запита риторично Борисов и поиска от българо-американската комисия по енергетика, договорена при визитата на Джон Кери у нас, подкрепа срещу изключването на България от втория руски газов проект.

Основен приоритет в програмата на кабинета „Борисов-2“ остава строителството на инфраструктурни проекти. Тук по-скоро може да открием сходство със стратегията на премиера в предишния му мандат. Тогава обаче, препъни-камък се оказа енергетиката и по-точно сметките за ток. Ще успее ли новото правителство на Бойко Борисов да реши проблемите в енергетиката, или те ще продължат да висят като Дамоклев меч над мандата му, докато строи магистрали и спортни зали?

Че енергетиката създава грижи на Борисов, стана ясно от изказаното притеснение за изхода от заведеното от руска страна дело за АЕЦ Белене, което предстои скоро в Женева, Швейцария. Евентуална загуба на делото ще увеличи размера на дефицита на НЕК, каза още премиерът. По думите му: „Основният дефицит на НЕК идва от нереализираните проекти като АЕЦ Белене, Цанков Камък, а едва 500-600 млн. – от разликата между крайните цени на тока и покупката на електроенергия по регулирани цени.“

Той изрази съжаление, че Турция строи четири руски ядрени реактора, а България нито един. От друга страна, България се оттегли от АЕЦ Белене по време на предишното правителство на Борисов през 2012-та. Към нереализираните руските проекти в енергетиката ни, трябва да се добави и „Южен поток“, който беше едностранно спрян от „Газпром“. Засега проектът у нас продължава поради липса на официално писмо от руската газова компания, а въпросът България да търси пропуснатите ползи по този проект не се поставя на дневен ред.

Борисов коментира също, че страната ни плаща над 6 млрд. лв. годишно за доставки на газ и нефт. Като изтъкна, че „България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия“, премиерът зададе риторичния въпрос „Защо „Газпром“ не ни намалят цената.“

Възможен аргумент за преговори за намаляване на цените по дългосрочните договори с „Газпром“ е, че България ще започне самостоятелен добив и диверсифицира доставките си. Добивът в Черноморския шелф е на път да се случи. Добивът на шистов газ – не, тъй като върху него има мораториум. Борисов коментира, че: „България е най-богатата страна на залежи на шистов газ, но поради предстоящите местни избори никой политик (в това число и той) не би посмял да повдигне въпроса, защото това е равно на „самоубийство“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40