Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи запълват бели петна на световната карта

БНР Новини

Тези дни в България се завърна част от 23-та антарктическа експедиция, водена от учения, полярен изследовател и председател на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Този път част от експедицията бе и група опитни алпинисти – Николай Петков, Дойчин Боянов и Александър Шопов. Те се отправиха към остров Ливингстън с цел да изкачат и направят геодезически измервания на върховете от билото на планината Тангра, която се намира в близост до българската изследователска база „Свети Климент Охридски”. Ето какво разказва за свършеното от алпинистите проф. Христо Пимпирев:

Снимка„Трябваше да се изкачат „девствени” върхове на най-българската планина извън територията на България – Тангра. Проектът мина успешно. Въпреки много тежките атмосферни условия, бяха извършени премиерни изкачвания на няколко върха и измервания със специална GPS апаратура, предоставена от Военно-топографската служба на Българската армия. Така тези върхове ще могат да бъдат поставени на картата на света с точните им височини”, обобщи Христо Пимпирев.

СнимкаДвукратният покорител на Еверест Николай Петков споделя, че това, което го е привлякло да се включи в експедицията, е възможността българи да бъдат не само автори на топонимията в дългата около 30 км планинска верига Тангра, но и изследователи на по-важните й върхове.

„За мен предизвикателството беше изкачването на Големия иглен връх. Впечатли ме това, че именно този връх е един от първите, забелязани на остров Ливингстън през 18 век от мореплавателите, които дават и името му. А то е избрано неслучайно. Големият иглен връх представлява впечатляваща снежно-ледена пирамида, изникваща направо от морето. И за наш късмет няколко века по-късно той все още не беше изкачен. Това се превърна в интересна цел за нас“, сподели Петков.

СнимкаИзкачването на Големия иглен връх, по-нисък с около 10-20 м от най-високия връх на острова – Фризленд, или 1679 м и 49 см, става факт на 8 януари 2015 г. Освен там, по време на експедицията за първи път човешки крак стъпва на още два върха – Плана и София. Предизвикателствата по пътя на българските момчета са много – ледници, цепнатини и ледени гъби, но най-трудното препятствие се оказва лошото време. Ето какво разказа за изкачването на един от най-красивите върхове на острова – Лясковец, покорителят на Еверест без кислородна маска Дойчин Боянов:

Снимка„Там наистина се наложи в рамките на 40-50 м да има реално ледено катерене. Заледяването много ме впечатли с формите, образувани от влажния океански климат, ниските температури и ураганните ветрове, които действат на острова. Според учените, това е мястото на планетата с най-лош климат и аз съм готов да свидетелствам, че това наистина е така. През 30-те дни, които изкарахме на острова, имахме един следобед с хубаво време, който използвахме за изкачване на главното било, след като с много усилия и кураж успяхме да пробием 1300 метра плътна облачност, над която имаше ясно и слънчево време.”

Снимка„Сякаш се показахме от преизподнята на ада и попаднахме в една фантастична приказка с отблясъците на залеза”, допълва впечатленията Николай Петков. Алпинистите отбелязват, че голяма роля за успеха на тяхната мисия изиграва осведомяващият ги за прогнозата за времето метеоролог на испанската експедиция на острова – Фаусто, който дори емоционално се посвещава на каузата им. Боянов и Петков с учудване отбелязват, че в 21 век, въпреки възможностите за сателитно заснемане, на картата на Антарктида има все още бели петна, а и дори очертанията на бреговете на остров Ливингстън на картата са грешни. „Това е последният континент, неизучен достатъчно. България е там, има своя полярна база. Наше задължение е да направим подробна карта на този остров и да запълним белите петна на Антарктида”, споделя проф. Христо Пимпирев, който с крехкия бюджет от 175 хиляди евро, привличане на спонсори и невероятни комбинации успява ежегодно да организира успешни български научни експедиции до ледовития континент. 

Снимки: Български антарктически институт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30