Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Ева Паунова: С интернет Европа може да стане глобален лидер в технологиите

БНР Новини
Снимка: личен архив на Ева Паунова

Завършването на единния цифров пазар в ЕС е сред основните приоритети в работата на Европейския парламент. „Това е една от най-обещаващите области за напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно. Единният цифров пазар ще доведе до отварянето на близо 1 милион нови работни места само в тази сфера“ каза в интервю за Радио България евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова, член на ПГ на ЕНП.



„Единният цифров пазар развива възможност за насърчаване на икономиката чрез електронна търговия, продължи тя. В същото време улеснява и спазването на административните и финансовите правила от страна на предприятията и засилва позициите на клиентите посредством електронното управление. Пазарните и административни услуги, които могат да бъдат разработени в рамките на Единния цифров пазар се развиват от електронни към мобилни платформи, като по този начин предлагат достъп до информация и съдържание по всяко време и с всякакъв вид мобилен уред. За този напредък е необходима регулаторна рамка, която да не препятства преноса на данни по мобилните мрежи и да спомага за по-опростения достъп до информация при същевременна защита на неприкосновеността на личните данни, на киберсигурността и най-вече и на неутралността на интернет. В момента 12 комисари работят по детайлна и дълготрайна стратегия, която ще се публикува през месец май т.г.“

Според Ева Паунова ще се наложи някои страни-членки да направят компромис в своите позиции относно Единния цифров пазар. Това явно е доста трудно и тя дава пример с Общия пазар по телекомуникации, който е стъпка към финализирането на Единния цифров пазар.

„Все още не са паднали таксите за роуминга, а си бяхме поставили за цел през 2015 г. това да стане. Аз се надявам, че в началото на 2016 г. ще можем да се поздравим с едно такова голямо постижение. Това е един вид граница, която стои пред обединена Европа и можем да я премахнем. Все още дебатите текат точно в Съвета, където има разногласия между държавите-членки“.

Ето как България се вписва в Единния цифров пазар на ЕС:

Ние се вписваме прекрасно, защото сме държавата с най-бърз WiFi и най-разпространен безжичен интернет не само в Европа, но и на световно равнище, каза Ева Паунова. – IT-индустрията се развива най-бързо и бележи ръст дори и в период на икономическа криза. В същото време, може би, генно ни е заложено да имаме много добри специалисти в тази сфера. Това, което трябва да направим е да ги мултиплицираме, да ги амбицираме и да създаваме нови. Наскоро прочетох,че една от високите заплати в IT –бизнеса е 3000 евро, която за България е изключително висока. Средната заплата там е1750 евро. Много често измерваме щастието си с това дали сме добре финансово. Ако това е щастието, ако по този начин трябва да мерим дали сме доволни от ЕС, или за просперитета на нашата държава, тогава защо да не насочим децата си да се развиват в тази сфера. Да създадем предмет програмиране, или предмет насочен към бизнес-предприемачеството. Настоящото правителство създаде Съвет за електронно управление към Министерския съвет. Това е добро начало, за да надградим вече направеното от Министерството на транспорта в тази посока. В момента се работи много усилено, за да се придвижим към по-голямо окомплектоване на електронното управление. Ето, Столична община въвежда 50 нови електронни услуги за софиянци“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00