Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на пролетта в Кюстендил отваря врати Детска работилница за слънчеви часовници

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Децата на Кюстендил имат възможност да се научат как се изработва слънчев часовник. Това ще стане по време на втората Детска работилница, която организира Регионалният исторически музей от 12 март. В очакване на пролетта малчуганите ще могат да се запознаят с различните начини за измерване на времето от древността до наши дни. Регионалният музей в Кюстендил съхранява най-старият познат досега календар в Европа, датиран от 5 век преди новата ера, а също така и античен постамент за слънчев часовник.

Още за ценните експонати и идеята да се включат най-малките жители на града в изработването на слънчеви часовници научаваме от Мирослава Таскова от Регионалния исторически музей в Кюстендил.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45