Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малък български театър” вдигна завеса, за да зарадва сънародниците ни в Лондон

„Българите в Лондон сме почти 200 хиляди – това е един град с размерите на Плевен. Имаме български ресторанти и магазини, а аз реших да им подаря малко духовна храна”, казва Орхан Таир, български актьор и режисьор, създател на „Малък български театър”.
Снимка: личен архив

„Малък български театър” в Лондон представи първата си постановка, наречена „Кабаре – последни аплодисменти”. Това се случи в началото на март, а зад реализацията на културната инициатива, насочена към сънародниците ни в британската столица, стои Орхан Таир – български актьор и режисьор, който от пет години живее в Лондон. Своята любов към театъра и желанието да подари на сънародниците ни там късче от българската театрална култура Орхан Таир влага в проекта „Малък български театър”. Трупата е от професионални актьори, които изкарват прехраната си с други професии, но пазят тръпката си към сцената. Афишът на „Малък български театър” за този театрален сезон е написан, а за 24 май актьорите ще подарят на българите в Лондон и едно безплатно представление.

За това какво поражда необходимостта от професионален български театър там, за избора на пиеси, за превратностите на съдбата, ситуацията в България и живота, които водят голяма част от сънародниците ни зад граница с Орхан Таир разговаря Елена Каркаланова. Чуйте повече!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00