Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите в правосъдието и здравеопазването – като в тангото

БНР Новини
Снимка: архив

„Две – напред, една – назад” – така лаиците обясняват стъпките в тангото. Шумно огласените реформи в правосъдието и здравеопазването наподобяват прощъпалниците в този танц. Здравният министър Петър Москов ще оттегли текстовете за приватизацията на държавните болници от Закона за лечебните заведения, обяви премиерът Бойко Борисов в сряда по време на блиц контрол в парламента. Той припомни колко много пари държавата инвестира в здравеопазването и въпреки това хората са недоволни. Точно това се опитва да промени правителството с предлаганите от Москов промени, каза премиерът.

В рамките на няколко години разходите в здравеопазването непрекъснато се увеличават. Над 4 млрд. лева харчим като държава, отделно 48% се доплащат от пациентите, това са огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници, предимно скъпоструващи, са предмет на тази реформа. В следващите дни ние ще я дебатираме. Застъпвам това, което Москов заяви сутринта, че ще оттегли именно тази част, за да няма напрежение, заяви Бойко Борисов.

Приватизацията на болниците бе приета от кабинета преди месец с промените в Закона за лечебните заведения. Текстовете не са фигурирали в първоначалния му вариант и били вкарани от екипа на Москов в последния момент. Още преди опозицията, депутати на управляващите се надигнали срещу промяната, която засяга изваждането от забранителния за приватизация списък на близо 70 лечебни заведения с преобладаващо държавно и общинско участие, в това число и УМБАЛСМ „Пирогов”. Напрежението в ГЕРБ тръгнало най-напред от недоволството от лекарите в групата на мандатоносителя и членовете на парламентарната здравна комисия. Градусът на недоволството достигнал точката на кипене и след негативните реакции на пациентски, лекарски и обществени организации.

Що се отнася до съдебната реформа, Бойко Борисов лансира нов курс – към съкращаване на съдебните процеси. Моментът не бе избран случайно. Когато внесените от правителството предложения за съдебна реформа се натъкват на явна и скрита съпротива от страна на прокуратурата, съдебни кадровици и свързани с тях политици, премиерът намери за нужно да даде рамо. Ден след като Висшия адвокатски съвет представи свое официално становище, с което защити предложенията за съдебна реформа, случайно или не именно адвокатите се оказаха съществена част от омагьосания кръг на битовата престъпност. В сряда на два пъти – веднъж пред депутатите на блиц контрол в парламента, а преди това и на заседанието на кабинета, премиерът ги припозна като част от проблема. Повод за новите указания стана ултиматумът на Патриотичния фронт за резултати в борбата срещу битовата престъпност. Бойко Борисов изрично уточни, че новата инициатива ще се движи паралелно с изпълнението на вече приетата стратегия за реформа.

Атаката на премиера беше фокусирана върху твърде големите, както излиза от думите му, права на гражданите в наказателния процес – позната теза на прокуратурата и въобще на разследващите, която е най-лесно оправдание за системния им провал в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Ако искате да има реален ефект от борбата с престъпността, то трябва да скъсим съдебния процес – каза в пленарна зала премиерът. – И това трябва да е основната част на съдебната реформа. Десетилетия си говорим за хора с висящи дела. Години наред се точат – първа, втора, трета инстанция. Същите проблеми има в митниците, в КАТ. Каква е превенцията на този, който кара без книжка? Хващат го днес, утре го пускат. Огромният бич – крадците на коли и къщи, са с 40-50 висящи дела. А крайният ефект е 1-2%. осъдени. Адвокатът освобождава крадеца, а той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата на адвоката.

Отварянето на темата за голяма реформа на НПК би съсипала крехките реформаторски усилия в парламента. Народното събрание няма как да се занимава едновременно с конституционни промени, с напълно нов Закон за съдебната власт и с промени в НПК. Независимо от това, правосъдният министър Христо Иванов е заявил своето съгласие, че трябва да се пипне и наказателния процес. Той очаква становищата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища за евентуални промени в НПК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12